FILM. I den nya Star Wars-filmen som går upp i december kommer de onda att vara ”nazister”. Detta har den judiske regissören JJ Abrams beslutat.

star_wars_79077

De första tre Star Wars-filmerna hade ”nazism” som ett tydligt tema där bland annat stormtrupper och vad som liknade tyska stålhjälmar och SS-uniformer samt Darth Vader med sin gasmask, fick representera ondskan. När en prequel kom till originaltrilogin var sådana associationer i viss mån nedtonade. Nu har den nye regissören av filmerna beslutat att ”nazisterna” ska komma tillbaka som representanter för mörkrets krafter.

I den kommande filmen Star Wars: The Force Awakens har den judiske regissören JJ Abrams, som tagit över efter George Lucas, återupplivat nationalsocialisterna och gjort dem till den nya fienden.

Det har tidigare florerat bilder från filmen på en ny organisation som har ett möte som påminner om Nürnbergdagarna med NS-liknande symboler. JJ Abrams bekräftar nu att de är ”nazister”. Efter att rebellerna besegrade imperiet flydde nationalsocialisterna till ett galaxens Sydamerika för att nu återvända under namnet ”The First Order” för att återigen sprida ondska. Detta uppger Abrams i en intervju:

Det hela kom ur ett samtal om vad som hade hänt om nazisterna alla begav sig till Argentina för att sedan börja jobba tillsammans igen. Vad skulle kunna komma ur det? Skulle The First Order kunna existera som en grupp som faktiskt beundrade imperiet? Skulle imperiets arbete ses som ouppfyllt? Och skulle Vader vara en martyr?

Om den judiske regissören kan sägas ha återgått till originalversionens idéer så har han däremot frångått praxis för hur hjältar porträtteras i Star Wars-franchisen. I originalversionen var de onda men också hjältarna i huvudsak vita människor. Originalfilmernas hjältetrio – Luke Skywalker, Han Solo och prinsessan Leia var alla vita karaktärer. Också Obi-Wan Kenobi och Qui-Gon Jinn var vita människor medan andra sorters hjältekaraktärer, exempelvis Yoda, var utomjordingar.

I den nya filmen kommer däremot en svart skådespelare, John Boyega, spela en karaktär som kallas Finn som är en avhoppad imperiesoldat och blir en de stora hjältarna. Ihärdiga rykten har gjort gällande att han kommer att bli den nye Luke Skywalker och på en teaser som släpptes i veckan håller också Finn ett laservärd som förmodas vara Luke Skywalkers.

Star Wars-fansen har tidigare reagerat starkt på att John Boyega skulle spela en svart stormtrooper. Fansen menade att Abrams släppt in en svart person i ett för många märkligt sammanhang och att svarta människor inte tidigare fått representera imperiets elittrupper. Även de som förnekar ras kunde inte låta bli att tycka att den svarte karaktären var malplacerad.

Detta är dock inte första gången som JJ Abrams gör sådana ändringar. När Abrams regisserade Star Trek Into Darkness lät han en blåögd skådespelare spela skurken Khan som ursprungligen spelades av mexikanen Ricardo Montalbán. Även detta fick massiv kritik från fans som menade att denna rollbesättning förstörde filmen.

Källa:
Star Wars: The Force Awakens’ Villains Have Connections To The Nazi Party


  • Publicerad:
    2015-08-30 21:50