Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

”Nazistjägare” på jakt efter påstådda krigsförbrytare i Norge

Av Redaktionen, 2014-12-06
redaktionen@nordfront.se

NORGE. ”Värdens främsta nazistjägare” har varit i Norge och utlovat en stor belöning för tips som kan sätta dit åldringar i Norge som stred för axelmakterna för 70 år sedan

Efraim Zuroff.

Efraim Zuroff.

Den judiske ”nazistjägaren” Efraim Zuroff från Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem var under veckan i Norge. Han vill ”avslöja hittills okända krigsförbrytare” och ställa norrmän som stred på axelmakternas sida under andra världskriget inför rätta.

I samband med besöket utlovade han en belöning på 212 000 norska kronor för värdefulla tips. Till sin hjälp har han historikern Bernt Rougthvedt som nu fungerar som norsk kontaktman i ”Operation Last Chance”. Under en sexmånadersperiod ska Rougthvedt utvärdera tipsen som kommer in.

Bernt Rougthvedt.

Bernt Rougthvedt.

Kan inte åtalas
Norska medborgare kan dock inte åtalas för påstådda krigsförbrytelser som ägde rum under andra världskriget eller lämnas ut till andra länder. Preskriptionstiden för sådana brott gick ut 25 år efter krigsslutet och eventuella nya lagar kan inte tillämpas retroaktivt.

Detta fastslår chefen vid Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, Jan Glent, som räknar med att Simon Wiesenthal-centret är bekant med dessa villkor.

”Ändra lagen”
Efraim Zuroff låter sig dock inte imponeras av norska lagar och vill nu att lagen ska ändras så att de norrmän som inte kunnat dömas för sådana brott sedan 1970 nu ska tillbringa sina sista år i fängelse.

– Mitt ultimata hopp är att det blir en förändring i lagen. Om vi klarar av att finna bevisen är jag övertygad om att jag kan bygga en stark sak med hjälp från människorna här i Norge som känner som jag. Lagen borde bli ändrad och förhoppningsvis kan den det, säger Zuroff till VG TV.

Kan inte bevisas
Det skulle oavsett vara mycket svårt att bevisa att individer gjort sig skyldiga till enskilda krigsförbrytelser som begåtts av axelmakterna under andra världskriget, medger Terje Emberland vid Holocaust-senteret i Oslo liksom Øystein Sørensen vid universitetet i Oslo. Båda är så kallade forskare med tonvikt på förintelsemyten.

Tidigare publicerade på Nordfront.net.

Källa:
Forskere: – Norske frontkjempere deltok i folkemord


  • Publicerad:
    2014-12-06 11:44