SYDAFRIKA I samband med USA:s tilldelning av flyktingstatus åt 59 vita sydafrikaner letar det judisk-ägda mediebolagets skribent upp personer och organisationer i Sydafrika som förnekar existensen av antivithet.

Trumpadministrationen tilldelade i måndags 59 vita sydafrikaner flyktingstatus och välkomnade dem till USA med hänvisning till deras flykt undan hemlandets rasdiskriminering och tvångsinlösning av mark.

Dagen efter deras ankomst samlades över 86 000 sydafrikanska bönder på den globalistiska jordbruksmässan NAMPO Harvest Day – den största av sitt slag på det södra halvklotet. Under fyra dagar diskuterade deltagarna teknologiska innovationer, samarbeten och andra aspekter av en bransch som förra året genererade nästan 14 miljarder dollar i intäkter.

Det visade sig tidigt att de planerade diskussionerna på tema ”Våld mot vita jordbrukare” samt ”Afrikanerflyktingar som flyr regeringsstödd rasbaserad diskriminering inklusive konfiskering av egendom utan kompensation”, som president Donald Trump hade hänvisat till i en presidentorder daterad den 7 februari, hade strukits från programmet.

Det var denna order som öppnade för att 59 sydafrikaner kunde tas emot i USA, trots ett generellt flyktingstopp. I den hänvisas till Sydafrikas Expropriationslag som antogs förra året, vilken ger staten rätt att beslagta påstått oanvänd mark utan kompensation – något som landets president Cyril Ramaphosa är noga med att hävda ännu inte har inträffat.

Lagen har väckt en debatt om markrättigheter till liv. Syftet med den sägs vara att minska skillnaderna mellan etniska gruppers markinnehav. Enligt den vänsterextrema organisationen Action for Southern Africa äger vita, som utgör 7,3 % av befolkningen, 72% av jordbruksmarken, medan svarta sydafrikaner, som utgör 81,4 % av befolkningen, äger 4 % av den.

Trump fastslog i måndags inför flyktingarnas ankomst, att ”i Sydafrika mördas vita bönder kallblodigt, varefter deras mark konfiskeras.” – ett mönster, som förefaller bekräftas av vita bönders vittnesmål.

Chefsekonomen

Men mediebolaget NBC News erkänner inte förekomsten av något sådant mönster och hänvisar i reportagetSydafrikaner motsätter sig påståendet om folkmord mot vita jordbrukare i deras land” till en rad sydafrikanska mestadels vita individer, grupper och institutioner som inte heller gör det – till att börja med till Wandile Sihlobo, chefsekonom på Agricultural Business Chamber of South Africa.

Wandie Sihlobo

Sihlobo hävdar att ”själva stämningen på NAMPO” räcker som bevis för att påståendet om folkmord på vita bönder ”är inbillat och inte sker i vårt land.

Ekonomen förklarar:

— Vi är alla bekymrade över det faktum att USA påstår att det i Sydafrika skulle finnas ett systematiskt mönster av övergrepp mot vita jordbrukare, vilka till och med skulle vara offer för ett pågående folkmord. Det stämmer inte.

Vidare hänvisar nyhetsbolaget till Nico Harris, en välbeställd afrikanerbonde med mycket att förlora genom att komma ut som politiskt inkorrekt, som till sydafrikanska tidningen Daily Maverick förklarar att ”problemen går att övervinna” och beror på att regeringen inte precis består av ”pro-jordbrukare”- det vill säga ministrarna är okunniga om, och ointresserade av, jordbrukares levnadsvillkor – helt oavsett deras etnicitet.

— Jag tror inte att flyktingarna som åkte [till USA] kommer från väletablerade familjejordbruk som vi gör … Jag tror de saknade framtidsmöjligheter i sitt land och såg detta som en chans. Jag tror inte de som tillhör den här kategorin flyr för att de är rädda, utan för att de ser en möjlighet till något.

— Han tillägger:

Jag inser att det finns lagar som kan diskriminera vita bönder, och att de drabbade har problem – och att de knappast får någon medkänsla från staten.

Men att det skulle föreligga något mönster med rasligt betingade mord och markövertaganden vägrar Harris att kännas vid – och attackerna mot gårdar ser han som ett utslag av ”rasblind kriminalitet”. Han summerar sitt resonemang med orden:

— Vi hoppas att vår regering vaknar och inser att de behöver bönderna – både svarta och vita.

Branschorganisationens VD

Theo Bosshoff

Näste man att åberopas är Theo Bosshoff, VD för AgBiz – en väletablerad organisation i det sydafrikanska samhället för företag i jordbruksbranschen – menar att brottsligheten på landsbygden är hög, men ”inte riktad mot någon etnisk eller raslig grupp.

— Det pågår inget folkmord i Sydafrika, dundrar han och tillägger:

— Personer som bor på landsbygden, ofta jordbrukare, är mer sårbara för våld, eftersom de bor avlägset. Polisen finns ofta inte i närheten för att skydda dem. Det handlar inte om någon kulturell eller raslig partiskhet. Vita bönder, svarta bönder, vita jordbruksarbetare, svarta jordbruksarbetare – alla är lika utsatta och i lika hög grad förenade i kampen mot detta problem.

Den ängslige VD:n förklarar sig även ta avstånd från alla antydningar om att brotten på landsbygden skulle kunna vara politiskt motiverade eller kopplade till insatser för positiv särbehandling.

Nu hänvisar nyhetsjätten till Solidarity, ett sydafrikanskt fackförbund som företräder 600 000 afrikanerfamiljer, och som tar avstånd från ANC:s ”ambitioner om etnisk jämlikt markägande” – men som i ett uttalande i februari klargjorde att man inte ser något behov för vita jordbrukare att lämna Sydafrika.

— Men vi älskar vårt land. Som i alla samhällen finns det individer som vill emigrera, men att afrikander generellt skulle göra det som flyktingar är ingen lösning för oss.

Ordföranden med Sarnecki-retorik

Jaco Minnaar

Jaco Minnaar, ordförande för AGRI SA – Sydafrikas största jordbruksorganisation – bör vara tacksam för NBC News att referera till. Landets stora problem är enligt honom den generella brottslighet, vars orsaker och mönster är höljda i dunkel. Med en retorik liknande den hos den i Sverige verksamme judiske kriminologen Jerzy Sarnecki förklarar han:

— Vi kan se att mordfrekvensen på gårdar är något högre per capita än i samhället i stort, men det rör både bönder och arbetare – som inte nödvändigtvis är vita.

Sydafrikas president Ramaphosa behandlas härnäst. På X klargör han att landets nya och gamla lagar i kombination ”balanserar behovet av allmänt bruk av mark med skyddet av äganderätten.” och tillägger att ett enda möte med Trump om landreformen utan tvivel skulle leda till ”en bättre och gemensam förståelse av dessa frågor.

Den vite miljardären och den svarte parlamentarikern

Trumps rådgivare Elon Musk, som är född i Sydafrika, har fastslagit att hans hemland har ”rasistiska ägandelagar” som tillämpas i ett ”folkmordsförsök mot vita bönder”. Enligt NBC News har han i egenskap av en gång privilegierad vit i landet ingen rätt att uttala sig i frågan.

Fadiel Adams

Man hänvisar här till Fadiel Adams, ledamot i Sydafrikas nationalförsamling som fastslår:

— Elon Musk borde sluta agera som Sydafrikas utrikesminister. Det är han inte.

När NBC News skribent ser sig nödgad att till slut referera till åtminstone en organisation som öppet motsätter sig expropriationslagen låter man den svarte marxistiske historikern Thula Simpson kommentera att de lagar som ”afrikandlobbyn” håller för att vara antivita, precis som ANC gör gällande, i själva verket är ”nödvändiga åtgärder för att gottgöra tidigare oförrätter”.

Afriforum hade dessförinnan presenterats som en sydafrikansk icke-statlig organisation som

  • stödjer vita medborgares intressen.
  • kräver att gårdsattacker likt könsbaserat våld eller tjuvjakt på noshörningar ska klassas som prioriterade brott.
  • motsätter sig expropriationslagen.

Flyktingen försvarar sin status

USA:s aktuella mottagande av vita sydafrikaner som flyktingar har också motiverat vissa medier att ge röst åt personer som vittnar om systematisk förföljelse och folkmord mot vita i Sydafrika. Ett exempel är BBC News:s reportage En vit sydafrikan försvarar sin flyktingstatus i USA. där den visserligen delvis pudlande flyktingen Kharl Kleinhaus, som intervjuas på ett ifrågasättande sätt, ändå levererar ett starkt vittnesmål om ett rådande antivitt förtryck i det hemland han nu övergivit.