USA. Den svarte polismannen Ron Stallworth beskriver i en ny bok hur det gick till när han infiltrerade Ku Klux Klan i slutet av 70-talet. Han ska till och med ha blivit medlem och påstår att han enhälligt valdes till ledare för avdelningen.

Ron Stallworth.

Ron Stallworth.

Ron Stallworth var en svart polisutredare vid Colorados polisdepartement när han 1979 svarade på en rekryteringsannons från den lokala KKK-avdelningen. Det ena ledde till det andra och efter nio månader ville hela avdelningen utse honom till ledare. Detta hävdar polisutredaren i en ny bok:

– Så de röstade. De röstade enhälligt för att Ron Stallworth skulle bli ledaren för Ku Klux Klan-avdelningen eftersom han var en ”lojal och hängiven Klansman”, säger Stallworth till ABC4.

Men Ron Stallworth satte aldrig på sig en kåpa. I själva verket var det en vit poliskollega, som Stallworth refererar till som ”Chuck”, som ska ha infiltrerat avdelningen. Stallworth förde kontakten med avdelningen via telefon och övertygade klanen att han var vit. Sedan skickades ”Chuck” in för att delta på deras möten. Det massmediala intresset för infiltratören ”Chuck” har dock varit svalt.

Under dessa telefonsamtal hävdar Stallworth att han hade kontakt med ingen mindre än Dr. David Duke. Stallworth ska under dessa samtal ha frågat Duke om han inte är rädd för att en svart man en dag kommer infiltrera rörelsen, varpå Duke svarat att han kan höra på Stallworth att han är en vit man eftersom han är intelligent och på det sätt han uttalar vissa ord. Att en ”dum neger” lyckades överlista Duke utgör själva kärnan i massmedias hyllningsartiklar till Ron Stallworth. Tyvärr lyckades polisutredaren inte spela in samtalet där han blåser Duke.

Ron Stallworths spännande bok ”Black Klansman” finns snart i en bokaffär nära dig.

Källa:
Black Utah man goes undercover as member of the Ku Klux Klan


  • Publicerad:
    2014-05-11 00:17