ROVDJURSKAPITALISM. Häromdagen rapporterade Nordfront om det multinationella storföretaget Nestlé, som uppges vilja privatisera vatten. Nu menar nättidningen Global Research News att Nestlé försöker patentera en blomma, med medicinska egenskaper.

FightNestle

Blomman svartkummin, eller Nigella sativa som den heter på latin, är känd för att vara ett universalläkemedel. Blomman har en lång historia som medicinalört i mellanöstern samt asien och används mot bland annat feber och kräkningar.

Men nu är Nestlé ute efter att lägga beslag på blommans läkande krafter. I en tidning som publicerades förra året uppger forskare hos livsmedelsjätten att svartkummin kan lindra matallergi. Nestlé har därför ansökt om patent, som just nu handläggs runt om i världen.

Tidningen Global Research News uppger att om patentansökan skulle gå igenom, får Nestlé ensamrätt på blomman inom läkemedelsindustrin.

Före Nestlés besynnerliga patentförsök har forskare i både Egypten och Pakistan publicerat avhandlingar om blommans läkande krafter. Nestlé skall enligt uppgift år 2009 ha försökt göra samma sak, patentera redan kända upptäckter. Då genom att göra anspråk på den laxerande verkan man kan få av mjölk, något som varit känt under väldigt lång tid i bland annat Indien.

Ett hänsynslöst företag

Sedan 1977 drivs en bojkott mot företaget i flera länder, sedan Nestlé oetiskt har marknadsfört sin bröstmjölksersättning, något som bryter mot Världshälsoorganisationens (WHO) regler. WHO och UNICEF uppskattar att 1,5 miljoner spädbarn dör årligen på grund av att de inte ammas.

Kinesiska myndigheter fann 2008 att Nestlé sålde mjölk innehållande melamin, en härdplast. Melamin används till exempel till plasttallrikar, plastkoppar, plastskålar och i laminat till bordsytor, köksluckor och bänkskivor. Sex barn dog och 860 fick behandlas på sjukhus. Myndigheterna i Taiwan fick sedan också stoppa denna försäljning.

Källa:
Nestlé is Trying to Patent the Fennel Flower


  • Publicerad:
    2013-04-22 20:10