UTRIKES. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har misslyckats med att samla tillräckligt stöd för sin regering. Det israeliska parlamentet, Knesset, har röstat för att upplösas, vilket innebär att nyval måste hållas.

Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu var snabb med att utropa sig till segrare i valet i april, där hans parti Likud räknade hem fem nya mandat i parlamentet. Med stöd av allierade högernationalister och ultrareligiösa tänkte den korruptionsanklagade sittande premiärministern inleda sin femte mandatperiod.

In i det sista kämpade Netanyahu med att locka in sina tilltänkta kompanjoner från den yttre högern i regeringsledet, men förgäves. Efter tolv timmars debatt och hårda regeringsförhandlingar röstade knesset för att upplösa sig självt, med 74 ledamöter för och 45 emot, rapporterar israelsiska medier.

Enligt förslaget ska ett nyval hållas den 17 september.

Nyckelpersonen i dramat är Netanyahus före detta försvarsminister Avigdor Lieberman. Hans ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu (Israel vårt hem) sitter på fem mandat som varit avgörande för att Netanyahus tilltänkta högerallians ska få majoritet i knesset.

Lieberman har lagt hela tyngden av sin vågmästarposition bakom ett krav att slopa undantaget för ultraortodoxa judar från den obligatoriska militärtjänstgöringen. Det har i sin tur omöjliggjort en överenskommelse med Netanyahus andra viktiga allierade, Förenade Torah-partiet, som företräder just de ultraortodoxa.

Militärtjänstgöring för alla har länge varit en hjärtefråga för Lieberman. Men många bedömare i Israel anar att högernationalisten även har andra motiv bakom sin kompromisslöshet.

— Lieberman har länge haft siktet på premiärministerposten och det här kan vara ett sätt att positionera sig inför en framtid där Netanyahu försvunnit ur bilden, säger Israelkännaren Anders Persson vid Lunds universitet, och tillägger:

— Det kan också handla om ren hämndlystnad.

I ett kort framträdande inför pressen strax efter voteringen i Knesset kunde Netanyahu inte lägga band på sitt raseri över den mångårige kumpanen Liebermans agerande.

— Lieberman har aldrig haft för avsikt att gå med i koalitionen, hans enda mål har varit att sabotera mitt uppdrag, dundrade Netanyahu.

De småsinta grälen lär fortsätta i världens största sandlåda.

Källa:
Netanyahu lyckas inte bilda regering – Israel utlyser nyval


  • Publicerad:
    2019-05-30 11:05