USA. Det mot vita rasistiska partiet New Black Panther Party genomförde i dagarna en marsch i Texas. Bland annat hedrades den svarte gangstern Michael Brown som sköts ihjäl av en polis i Ferguson.

"Justice for Mike Brown".

”Justice for Mike Brown”.

New Black Panther Party (NBPP) startades i Dallas, Texas, 1989. Trots namnet har de inget att göra med det revolutionära socialistiska svart makt-partiet Black Panther Party (BBP) som var verksamma mellan 1966 och 1982. BPP har nämligen dömt ut NBPP som ”illegitima” och hävdar att det inte finns något nytt parti.

NBPP hävdar att de bekämpar rasism mot svarta men är samtidigt öppna med sitt hat mot vita. Företrädaren för Philadelphia-avdelningen, King Samir Shabazz, förespråkar raslig separation och har sagt: ”Jag hatar vita människor. Varenda en av dem”. Han har även uppmanat till att mörda vita bebisar.

Under presidentvalet 2008 stod medlemmar från NBPP utanför en vallokal och trakasserade vita väljare, bland annat genom att ropa rasistiska tillmälen och vifta med en batong.

En annan kontrovers inträffade 2012 när de erbjöd 10 000 dollar till den som fick tag på George Zimmerman, mannen som i självförsvar sköt den svarte gangstern Trayvon Martin till döds. En företrädare konstaterade då att han ”inte lyder under den vite mannens lagar”.

Se filmen från marschen nedan:


  • Publicerad:
    2014-08-25 19:35