ISHOCKEY NHL–proffset Robin Lehner investerade 5 miljoner kronor i asylboende hemma i Sverige. Nu är han satt i personlig konkurs.

Den svenske NHL-målvakten Robin Lehner, 31,  har gjort sig känd som en varm förespråkare av BLM:s antivita ideologin och knäföll med glädje på isen i samband med att NHL visade sin underkastelse till Black Lives Matter. Samtidigt ingick han i ett borgensåtagande på en lån på 2,5 miljoner kronor åt ett företag som skulle bygga asylboenden hemma i Sverige.

När företaget inte betalade sina skulder fick banken vända sig till Lehner, som inte heller betalade skulden, skriver Sportbladet. Därför fick långivaren dra NHL-proffset inför rätten.

— Min huvudman har en lagakraftvunnen tredskodom mot Lehner, säger långivarens advokat Jonas Edward.

Detta innebär att tvisten avgörs helt i enighet med långivarens yrkanden, då Lehner inte dök upp i rätten. Nu har långivaren ansökt om personlig konkurs för BLM-svensken.

— Förhoppningen var att Lehner skulle göra rätt för sig genom att betala skulden, men det har inte skett trots flera försök, säger Jonas Edward.

Lehners advokat Clas Jörgensen säger dock till Aftonbladet att ärendet kommer att överklagas och att Lehner inte har några problem att betala eftersom han har ett ”kontrakt värt totalt ungefär 150 miljoner kronor”.

Men Lehner har endast betalat cirka 500 000 kronor av lånet, som har en årlig ränta på 30 procent, vilket innebär att skulden – som nu ligger hos Kronofogden – nu ligger på drygt fem miljoner kronor.

Problem med droger och alkohol

Exakt varför Robin Lehner inte betalat mer än en halv miljon kronor av skulden är oklart. Men han har tidigare gått ut med att han haft stora problem med alkohol och droger.

Till Aftonbladet har han också sagt att hans problem varit så allvarliga att han hade ”kastats ut ur NHL” om han hade varit svart.

– Så är det med rasismen. Den finns överallt. Men det är 2020 nu och den ska inte finnas någonstans, påstod Lehner.