STORBRITANNIEN. Det högerpopulistiska partiet UKIP:s partiledare Nigel Farage lämnar sin post.

Nigel Farage

Partiledaren för det EU-kritiska och högerpopulistiska partiet UKIP, Nigel Farage, meddelade under måndagen att han avgår som partiledare. Farage säger sig nu ha uppnått sitt politiska mål i och med att Brexit röstades igenom. Därför lämnar han nu sin post som partiledare för UKIP.

— Mitt mål i politiken var att få Storbritannien ut ur EU. Det röstade vi för och nu känner jag att jag har gjort mitt och kan omöjligen göra mer. Därför känns det nu rätt att avgå som partiledare, säger Farage.

Farage har vid ett tidigare tillfälle lämnat sin post i UKIP men återvänt efter några dagar. Denna gång säger han sig lämna partiet för gott.

Storbritanniens premiärminister David Cameron, som leder det konservativa partiet, lämnade sin post efter att Brexit var ett faktum. Den tilltänkta efterträdaren tillika Breixt-förespråkaren Boris Johnson meddelade för några dagar sedan att han inte tänker ställa upp som kandidat. Inrikesminister Theresa May och justitieminister Michael Gove har däremot meddelat att de är intresserade av att kandidera till posten som Storbritanniens premiärminister.

Farage vill dock inte se någon av dessa som Storbritanniens nya premiärminister. Vem som kommer att efterträda Farage som UKIP:s nya partiledare kommer att beslutas vid partiets kongress i höst.

Storbritannien vill vänta med att genomföra Brexit till dess att en ny premiärminister är tillsatt, vilket kommer att ske först i oktober. EU vill däremot att en ansökan om utträde lämnas in så snabbt som möjligt.

Källa:
Nigel Farage avgår


  • Publicerad:
    2016-07-04 15:00