FOLKUTBYTET. En elev i motsvarande klass nio i Coventry, England publicerar bilder på sin nya ”femtonåriga” afrikanska klasskamrat. I följande ”allvarssamtal” anklagas hon för trakasserier.

Brittiska inrikesministeriet rapporteras ha startat en utredning efter att elever i Coventry ifrågasatt huruvida deras nya klasskamrat – en asylsökare som är flintskallig och ser ut som runt 40 – verkligen är 15, som han påstår.

Föräldrars oro väcktes när elever kom hem från skolan tidigare i månaden och berättade att den nya eleven, enligt uppgifter ”en pojke” från Gambia, ser alldeles för gammal ut för att kunna gå i deras klass.

Det hela uppdagades när några lärare kallade till sig mamman till en flicka som postat foton på mannen på sociala medier och ifrågasatt hans ålder.

Lärarnas oro gällde dock inte de övriga elevernas säkerhet. utan man menade att publicerandet av bilderna på mannen kan ses som ”trakasserier”.

Flickans mamma ska då ha sagt till lärarna:

— Men ni kan faktiskt inte förebrå eleverna. Han ser ut som runt 40.

Hon tillade:

— Han har ju för tusan högt hårfäste!

Enligt brittiska regeringens riktlinjer behandlas individuella asylsökare, som kommer till Storbritannien utan ett pass eller födelsebevis och påstår sig vara under 18, typiskt som minderåriga – såvitt deras yttre och beteende inte klargör att de är över 25.

Systemet uppmuntrar till missbruk då minderåriga flyktingar erhåller mer stöd än vuxna, inkluderande rätten att gå i skolan – och de kan heller inte med tvång utvisas från landet förrän de fyllt 18.

Inte ett unikt fall

I ett liknande fall från 2018 uppgav en medelålders iransk asylsökare i Ipswich att han var 15 och gick därefter i skolan på de premisserna i sex veckor, innan man fastställde att han var en vuxen man.

Detta konstaterande räckte dock inte för att man skulle ta beslut om att avstänga mannen från undervisningen.

Det var först när elevernas föräldrar hotade med en total bojkott av skolan som mannen tvingades att sluta i klassen.

Under sin tid i klassen gick mannen tillsammans med elever så unga som 11 år.

Liksom i fallet redogjort för ovan så började saker hända först när andra elever hittade bilder av mannen på sociala medier, där man ser en uppenbarligen medelålders skäggig man med hårigt bröst sitta och dricka öl.

Brittiska inrikesministeriet uppges ha öppnat en ”brådskande” utredning om Coventryfallet – det rörande den flintskallige gambianen.

En talesman för brittiska regeringen kommenterar för tidningen the Sun att asylsystemet är ”trasigt och i drastiskt behov av en reform”.


  • Publicerad:
    2020-10-25 17:35