UKRAINA. Östtimors ex-president, Nobels fredpristagare och frihetskämpen José Ramos-Horta, säger i en intervju till Helsingforstidningen Hufvudstadsbladet att legitima krav från miljontals ryssar i Ukraina ignoreras av västvärlden.

Ramos-Horta cutJosé Ramos-Horta är ordförande i FN:s panel för att utvärdera organisationens fredsinsatser och har till uppgift att föreslå fredsbevarande insatser.

Nu är han i Helsingfors för att diskutera fredsmedling och är inte imponerad av hyckleriet som västvärlden visar upp vad gäller Ukraina.

— Européerna som läxar upp resten av världen om respekt för minoriteter och nationella identiteter borde vara de första att förstå kraven från de etniskt ryska språkminoriteterna. Det verkar som att alla är bekymrade för Ukraina, men inte så oroade för de legitima kraven från de miljontals ryssar från forna Sovjetunionen, säger Ramos-Horta.

I Ukraina är 17 procent av befolkningen etniska ryssar. Många av dessa finns i östra Ukraina där de i folkomröstningar valt att rösta om självständighet från Ukraina sedan landet utsatts för en kupp som initierats av utländska krafter. Nu bekrigas de av den ukrainska kuppregimen samtidigt som Ryssland och Vladimir Putin beskylls för våldsamheterna i västvärldens medier.

— Om Europa fortsätter ignorera problematiken och anklaga Putin för allt – då begår de ett misstag, säger Ramos-Horta.

Ramos-Horta talar även om Syrien och uppger att EU, Nato och USA hade planer på att sätta in ”fredsbevarande styrkor” i Syrien direkt efter kriget mot Libyen.

— Efter operationen i Libyen var tanken att nu är Bashar al-Assad näst i tur – hur enfaldigt var det inte av EU, Nato och amerikanerna och av oppositionen? För Assad handlar det om existensberättigande, hur kan man förvänta sig att någon som byggt upp en så starkt maktposition skulle lämna över den utan att avfyra ett enda skott?

Källa:
”Kombinera västerländsk och traditionell medicin”


  • Publicerad:
    2015-02-27 10:00