USA. I södra USA har en arktisk kallfront dragit fram och fört med sig temperaturer långt under det normala. I Texas var runt fyra miljoner människor på måndagen utan ström efter att elnätet överbelastats.

Genrebild. Foto: Twitter.

Södra USA har drabbats av en ovanlig köldknäpp med flera köldrekord. I Texas har temperaturer ner mot minus 22 grader uppmätts. Övriga delstater som drabbats av kallfronten är Kentucky, Mississippi, Alabama, Oregon och Oklahoma, men även de norra delarna av Mexiko.

Minst 23 personer har dött i samband med kylan och i Texas var på måndagen fyra miljoner människor utan el efter att elnätet överbelastats.

I Houston som är Texas största stad och där genomsnittet för februari brukar vara plus en grad har termometern visat minus nio, skriver HBL.

— När vi vaknade upp i morse hade alla våra rör frusit och vi har inget vatten i huset, sa en invånare i Houston, Burke Nixon, till AFP.

Oljelandet Texas är den stat i USA som kommit längst i att gå över till ”förnybar energi” genom vindkraftverk och solceller. Om det vore ett oberoende land skulle det hamna på femte plats i världen över länder med mest installerad vindkraft.

Under vinterstormarna har landet haft stora problem med vindturbiner och propellrar som frusit och solceller som täckts av snö. På söndagen slogs nära hälften av den el som vanligen genereras av vindkraftverken ut av isstormar, samtidigt som elbehovet ökade till rekordnivåer.

President Joe Biden har utlyst nödläge i hela Texas för att samordna katastrofhjälp till delstaten.

Det visade sig senare att Texas elnät enligt tjänstemän från delstatens största elbolag Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) var ”sekunder eller minuter” från att slås ut helt, något som sannolikt hade medfört en katastrof.

 


  • Publicerad:
    2021-02-19 13:40