INRIKES. Ett äventyrsland har anklagats för att ha en rasistisk skylt uppe som bland annat beskriver samer som ”en rest av en primitiv palearktisk ras”.

Halmstads Äventyrsland kritiseras för att ha uppe en informationsskylt med en ”rasistisk” text rörande samer. På skylten står det:

Lapparna eller samerna är till sitt ursprung ett gåtfullt folk. Numera är man benägen att betrakta samerna som en rest av en primitiv palearktisk ras.

— De som driver parken borde skämmas. Märkligt att någon inom turism kan sätta upp skyltar med så ålderdomlig och felaktig text. Det visar på stor okunnighet, säger Marie Enoksson, kommunikatör på Sametinget.

Beskrivningen ska även ha skapat debatt på sociala medier och fått kommentarer så som ”kriminellt”, ”förnedrande” och ”unket”. Äventyrslandet besvarar anklagelserna med att man endast har kopierat en 50 år gammal skylt och bytt ut logotypen.

— Hur ska jag kunna veta vad som är fel, jag är inte så utbildad men om det ska vara så jävla gnälligt får vi väl ta bort skylten, säger marknadsansvariga Mats Persson.

Källa:
Nöjespark kritiseras för rasism


  • Publicerad:
    2017-08-07 11:35