SÖDERTÄLJE. Anställda på Södertälje sjukhus får dagligen utstå hot och våld från besökande. Nu har sjukhuset satt upp en nolltolerans för allt som kan uppfattas som obehagligt eller skrämmande av personalen.

Hälften av personalen vid Södertälje sjukhus har de sista tolv månaderna blivit utsatta för våld och hot från patienter eller från deras anhöriga. Under de sista två åren har antalet tillfällen väktare behövt ingripa ökat med 40 procent. Personalen uppmuntras till att anmäla alla händelser, men bara en anmälning har lett till åtal och sedan en fällande dom. I det fallet fick den kvinnliga patienten endast dagsböter som straff för att ha misshandlat en anställd.

Flera säkerhetsåtgärder har nu satts in för att ge en ökad trygghet för sjukhusets personal. Alla personsökare har en larmknapp för att personalen lätt ska kunna kalla på hjälp när de känner sig obekväma eller hamnar i en situation som kan bli farlig. Personalen har även börjat använda namnskyltar utan efternamn för att det ska bli svårare för hotfulla besökare att ta reda på var de bor och det har satts upp glasväggar som skiljer patienter och receptionister åt. Som en ytterligare säkerhetsåtgärd hålls även dörrarna mellan väntrum och vårdmottagningarna låsta.

Som ett ytterligare led i arbetet för att göra sjukhuset, främst akutmottagningen, säkrare för personalen har det nu införts en nolltolerans för hot, våld, svordomar och annat som personalen kan uppfatta som skrämmande eller obehagligt. I väntrummen finns det nya skyltar, som på fyra olika språk, talar om för besökarna att allt sådant kommer att polisanmälas.

Under 2011 var väktare tvungna att ingripa 222 gånger, nu sker det ingripanden dagligen. Trots att sjukhuset förväntas gå back med 20 miljoner kronor så avsätter man 3 miljoner kronor, utöver de normala kostnaderna, på säkerhet och sjukhuset kommer nu att ha en säkerhetsansvarig anställd på heltid.

Idag finns det brister i hur sjukhuset tar hand om de i personalen som råkar ut för hot eller våld på arbetstid.

– Vi måste bli bättre på det. Vi har specialisterna men vi har kanske inte samma rutin som till exempel polisen och räddningstjänsten att ta hand om personal som råkat illa ut, säger Michael Engelberg, säkerhetsansvarig på Södertälje sjukhus.

Detta scenario är dock inte unikt för Södertälje sjukhus. Liknande rapporter har inkommit från flera akutmottagningar runt om i landet. Bland de värst drabbade städerna finns Göteborg och Malmö. Det finns även ett tydligt mönster i dessa städer, det är inte ofta patienterna som är de som hotar eller brukar våld, majoriteten av de som beter sig illa är anhöriga som inte förstår sig på ordningsregler och som anser att just deras familjemedlem ska få behandling före alla andra.

Källa:
Södertälje sjukhus har fått nog av hot och våld


  • Publicerad:
    2013-12-02 21:30