YTTRANDEFRIHET. Det står nu klart att ärendet där Svenska akademien försöker inskränka Nordfronts yttrandefrihet kommer avslutas med en domstolsförhandling i början av nästa år.

Tidigare under veckan meddelades att Svenska akademien och föreningen Nordfront kommer mötas i rätten den 10-12 mars nästa år. Även föreningen Nordiska motståndsrörelsen är kallad trots att Nordfront är en fristående tidning och drivs av en egen förening.

Målet som ska upp för förhandling är det första fallet där det så kallade klassikerskyddet prövas av en domstol och detta sker efter att Svenska akademien försökt inskränka Nordfronts rätt att citera gamla klassiska verk som är viktiga för det nordiska kulturarvet. Bland annat är det det klassiska dikter som Hávamáls dikt 77 som Svenska akademien vill förbjuda Nordfront att citera någonstans på hemsidan:

Fä dör,
fränder dö,
även själv skiljes du hädan,
men ett vet jag,
som aldrig dör,
domen över död man.

Etablerade medier har under veckan skrivit om den pågående rättsprocessen och kommande förhandlingen.

— Att ärendet går till domstol är ingen överraskning, det är vad vi har väntat på. Något som hade varit en överraskning vore ifall en enda liberal i Sverige protesterade mot det här försöket till övergrepp mot vår yttrandefrihet, kommenterade Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind utvecklingen i ärendet till Dagens Nyheter.

Då juridiska processer är kostsamma uppmuntrar vi folk att donera till föreningen Nordfront, antingen via Bitcoin eller via Swish till nummer 072-875 04 27.


  • Publicerad:
    2020-12-17 12:50