Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nordfront svarar DN

Av Fredrik Vejdeland, 2017-03-17
fredrik.vejdeland@nordfront.se

MEDIA. Nordfronts kritik mot Bonnier kom inte med i DN:s intervju.

Carl-Johan Bonnier, vars koncern kontrollerar medielandskapet i Sverige, vill inte veta av kritiska röster

I dagarna ställde jag upp på en skriftlig intervju med Dagens Nyheter. Intervjun kom med som en del i DN:s ”granskning” av flera konkurrerande medier. Nordfront har skrivit om DN:s försök att stoppa sina konkurrenter här.

En av de frågor som DN ställde till Nordfront var formulerar på ett sätt som kräver ett längre svar. Det var en provokativt ställd fråga som löd: ”Flera ansvariga utgivare för Nordfront har dömts för hets mot folkgrupp. Vilket ansvar anser ni att ni har för hets som sprids i era artiklar och kommentarsfält?”

Frågan är retorisk. Det DN är ute efter är att visa att Nordfront ständigt bryter mot lagen och har en funktion av ett slags ”trollfabrik” (mainstream-medias nya epitet för alternativmedia) som ”sprider hets” via kommentarsfältet. I artikeln driver DN tillsammans med justitiekanslern tesen att fler saker borde fällas. DN tycker att det är konstigt att en konkurrent som tidningen granskar inte hamnar i domstol oftare och justitiekanslern Anna Skarhed efterlyser någon som skannar av nätet för att mer effektivt stoppa mainstream-medias konkurrenter.

Jag har varit med tillräckligt länge för att veta vad Bonnier har för agenda när frågor ställs på det sättet. Därför ville jag i ett längre svar nyansera frågan och förklara sammanhang. Jag hade på känn att DN bara skulle citera vårt underkännande av lagen om hets mot folkgrupp, vilket visade sig stämma. Att Nordfront inte har juridiskt ansvar för kommentarerna samt att den verkliga hetsen i samhället kommer från bland annat Bonniers tidningar klipptes naturligtvis bort.

Nedan det svar jag gav till DN:

Flera ansvariga utgivare för Nordfront har dömts för hets mot folkgrupp. Vilket ansvar anser ni att ni har för hets som sprids i era artiklar och kommentarsfält?

Vi erkänner för det första inte ”hets mot folkgrupp” som en giltig lag. Det är en grundlagsvidrig censurlag som kommit till för att förbjuda politisk opposition och är samtidigt en raslag direkt riktad mot svenskar. De som döms för hets mot folkgrupp är politiska fångar som hålls inspärrade av ett korrupt och folkfientligt system.

Kommentarsfältet på Nordfront utgör inte redaktionellt material och är därför inget som Nordfront har något ansvar för. Men även om ansvaret faller på den som kommenterar, uppmanar vi våra läsare att hålla god ton, inte kränka andra personer eller uppmana till brott, och vi går även in och raderar kommentarer som uppenbart är över gränsen.

Den frustration som råder i samhället, och som av somliga tar sig uttryck i hetsiga kommentarer, är samtidigt förståelig med tanke på att det är nästintill omöjligt att komma till tals i Sverige om man har ”fel” åsikter. Mainstream-medierna har ett stort ansvar för polariseringen när de förvägrar invandringskritiker och andra att uttrycka sin mening och delta i opartiska debatter. Som när DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i fallet med Vavra Suk delade upp samhället i ”demokrater” och ”extremister” och menar att det är ”oansvarigt” av public service att låta de senare komma till tals på lika villkor.

Det är ingen större hemlighet att den värsta hetsen och det största näthatet sprids från mainstream-media och den så kallade Twittervänstern. Senast var det Fabian Fjälling som mordhotades efter en hetsartikel från Expressen och tidigare har en Sverigedemokrat begått självmord efter att ha hängts ut av samma tidning. Genom att mainstream-media avhumaniserar invandringsmotståndare ger man också ”antirasistiska” näthatare motiv att sprida hets och hot mot sina meningsmotståndare. Även Nordfronts medarbetare utsätts även för hot, även om vi inte gnäller om det.


  • Publicerad:
    2017-03-17 20:10