Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nordfronts genomgång av Tommie Lindh-fallet

Av Redaktionen, 2020-10-01
redaktionen@nordfront.se

HÄRNÖSAND. Här kommer en summering av förundersökningen om mordet på Tommie Lindh och det händelseförlopp som målas upp i den.

Nordfront har gått igenom förundersökningen som ligger till grund för åtalet för mordet på Tommie Lindh och de andra brotten som begicks i anknytning till mordet.

Huvudpersonerna i förundersökningen är Tommies väninna ”Emma” (heter egentligen något annat) som blir våldtagen och den åtalade sudanesen Abubaker Mohamad Awad.

Vem är Abubaker och hur hamnade han i Tommies bostad?
Bakgrunden till brottet är att Tommie, Emma och andra vänner var ute på stan och festade. De stötte på Abubaker som varken kände Tommie eller Emma, men var bekant med en Simon som ingick i sällskapet. Sällskapet går sedan hem till Tommie.

Huruvida Abubaker blir medbjuden till efterfesten hos Tommie går vittnesuppgifterna isär om. Det verkar som att Abubaker frågade Simon om han fick följa med och Simon bad honom fråga Tommie. Endast ett vittne påstår sig ha uppfattat det som att Tommie blev tillfrågad och sa till Abubaker att han fick följa med. Övriga är osäkra eller tror att han följde med utan tillstånd. Polisens summering av Simons ord:

Simon är inte säker på om Tommie svarade nej, men i vart fall ganska säker på att han inte svarade ja. Men plötsligt var Abu där på festen.

Ett vittne säger också att han tyckte det var konstigt att Tommie som ska ha beskrivit sig själv som ”nazist” släppte in Abubaker i lägenheten och umgicks med invandrare. Han brukade inte göra det enligt vittnet. En hel del talar alltså för att Abubaker var en oinbjuden gäst som nästlade sig in i bostaden och sedan, som det kommer visa sig, var väldigt svår att bli av med.

I efterhand har flera andra vittnen också påpekat att Abubaker var ökänd i Härnösand för att antasta kvinnor. En Nadja berättar i polisförhör att han ”är känd på stan för att tafsa på yngre” och Simon säger att han ”respekterar inte ett nej från tjejer som han raggar på”.

Förhör med Simon.

Polisen konstaterar vidare i förhör med Abubaker att de har utrett honom tre gånger för sexualbrott. En gång är det sexuella ofredanden mot en minderårig som Nordfront rapporterat om och ett av de andra fallen rörde en misstänkt våldtäkt.

Utöver sexualbrottsligheten har den nu 23-årige Abubaker – som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar i Härnösand – haft problem med alkohol och droger, gick ut grundskolan med icke-godkända betyg som fick läsas upp innan han kunde börja på gymnasiet som han sedan hoppade av. När han hoppade av studierna sökte han jobb på Samhall men fick slutligen jobb på McDonalds och menar att han nu ”har ett bra jobb och har en bra framtid framför sig och bra planer”. Framtidsplanerna innefattar en förlovning med en sudanesisk kvinna och det var tänkt att de två skulle gifta sig nästa år.

Konflikt om religion och kvinnosyn i slutet av festen
Förra veckan uppgav åklagaren till Nordfront att Abubaker i ett sent skede av utredningen berättade för polisen att han och Tommie på efterfesten ska ha blivit osams över ”hur man ser på invandrare och rasister” (åklagarens ord). I ett tidigare förhör än det åklagaren pratar om säger också Abubaker, som själv är muslim, att han inte brydde sig om politik men störde sig på att Tommie var asatroende.

Förhör med Abubaker.

Abubaker fyller sedan i att Tommie var väldigt asatroende och allvarlig och sa att om Abubaker gjorde något fel skulle han döda honom. Sedan högg Tommie en kniv i bordet, enligt Abubaker. Tommies åsikter om religion verkar göra Abubaker upprörd när han pratar med polisen.

Simon vittnar också om att Tommie tog upp asatron och sin religion för att förklara för Abubaker vilken kvinnosyn Tommie hade och att det var den man skulle följa hemma hos honom. Detta efter att Abubaker varit väldigt närgången mot Emma som inte uppskattade sudanesens tafsande.

Simon vittnar om en dispyt om religion och kvinnosyn.

Att Tommie hugger en kniv i bordet är inte styrkt av något annat vittne och kan vara en efterhandskonstruktion från Abubakers sida för att rättfärdiga att han själv beväpnar sig med kniv, vilket i så fall är en smart efterhandskonstruktion då den understöds av det faktum att ungdomarna under festen ska ha lekt en lek där man hugger en kniv i bordet. Abubakers påstående om att Tommie ”dödshotat” honom har lite mer trovärdighet då ett vittne bekräftar att Abubaker sagt det senare under mordnatten och inte bara till polisen långt i efterhand. Men det Abubaker då påstod var att Tommie lagt ut en madrass i hallen och sagt att han skulle sova där för att inte bli dödad. Om detta läggs ihop med det faktum att kvinnan sa till Simon och Tommie att hon inte ville sova med Abubaker blir det rätt uppenbart att Tommie typ sagt något i stil med ”du sover på den här madrassen i hallen och du går inte in till Emma, om du går in till henne dödar jag dig”.

Den samlade bilden här blir alltså att Tommie helt uppenbart beskyddade Emma, men inte var alltför konfrontativ mot Abubaker som ändå fick vara kvar i lägenheten och till och med övernatta där. Det är inte heller 100 procent säkert att det var Tommie som la ut madrassen åt Abubaker och sa att han fick sova över. När kvinnan gick och la sig var madrassen nämligen inte utplacerad och det är möjligt att Abubaker själv la ut den och hittade på att Tommie sagt åt honom att sova där.

Meddelanden Emma skickade till Simon visar att hon upplevde Abubaker som obehaglig. Simons vittnesmål till polisen bekräftar också att kvinnan i samband med att Tommie började prata om asagudarna precis hade förklarat att hon inte ville sova med Abubaker efter att denne försökt lura de andra till att tro att hon gått med på det.

Simon vittnar om att kvinnan tydligt avvisade Abubaker som inte accepterade det.

Även Emma bekräftar i polisförhör att Tommie sa ifrån till Abubakar när denne trakasserade henne. ”Lämna Emma ifred, du ser ju att hon inte vill”, ska Tommie ha sagt. Polisen säger också att Emma sa att Tommie till och med var ”överbeskyddande”.

SD-kepsen blir startskottet för första våldtäkten
Emma ligger och försöker sova i ett gästrum när Tommie själv går och lägger sig i sitt sovrum. Abubaker är ensam vaken i hallen. Där finns också en bokhylla med politiskt material. En SD-keps syns tydligast men även flygblad från Nordiska motståndsrörelsen och annat nationellt material ligger där. Då inga uppgifter om politiska dispyter förekommer tidigare är det förmodligen här Abubaker får för sig att Tommie är rasist, vilket kanske kombineras med att han redan var upprörd över det Tommie sa om att hednisk kvinnosyn gäller i hans lägenhet.

Så som Emma beskriver det börjar Abubaker först komma in och störa henne upprepade gånger under cirka 40 minuters tid. Hon avvisar honom dock och han går in och ut många gånger. Kanske är det när han gått ut en gång som han upptäcker SD-kepsen och beväpnar sig med en kniv som han virar in i en tröja.

Abubaker kommer i alla fall in i rummet, drar fram kniven och konfronterar Emma med anklagelsen att Tommie är SD-anhängare och rasist. Han säger att hon också är det, vilket hon förnekar varpå han svarar att han inte kan lita på det. Kniven riktas mot Emmas hals och Abubaker hotar med att döda både henne och Tommie om hon inte gör som han vill. Han hotar också att våldta henne om hon inte följer med honom.

Vid det här laget har Emma redan uppfattat situationen som hotfull och ringt en vän som ska komma. Vännen hör i telefon hur Emma skriker till en person i bakgrunden att han ska gå ut och lämna henne i fred. Efter knivhotet ringer Emma också polisen. För att vinna tid och komma undan säger hon att hon måste gå på toaletten, men Abubaker låter henne inte gå in där själv. Alldeles innan Abubaker börjar tvinga till sig oralsex hinner hon i smyg skicka ett SMS till Keith, vännen som är på väg för att hjälpa henne.

Keith får i SMS:et adressen till bostaden som han inte varit i tidigare. Emma vill dricka vatten och hämta andan efter att Abubaker ansett sig färdig inne på toaletten, Abubaker vill dra med henne in i sovrummet. Keith anländer till lägenheten och börjar knacka på men ingen öppnar dörren. Abubaker hotar henne och frågar om hon ringt någon. När han trycker kniven mot hennes hals skriker hon aj, varpå Keith sliter upp den olåsta dörren och drar till sig Abubakers uppmärksamhet.

Emma, som sitter i hallen med Abubaker över sig, smiter in i Tommies sovrum och ringer polisen igen medan Keith skriker på Abubaker att han ska ut ur lägenheten. Abubaker tjafsar emot och slår till slut till Keith på munnen, varpå Keith greppar tag i honom och forcerar ut honom ur lägenheten. Här blir Keith ytligt knivskuren av Abubaker men märker inte det på grund av att han är uppe i varv, men Keith upptäcker kniven när Abubaker tappar den till marken. Keith skäller ut Abubaker men tar bara upp kniven och stoppar undan den för att lugna ner läget.

De står utanför lägenheten och tjafsar en längre stund. Keith säger att Abubaker ska bort men det går inte in. Abubaker vill in och prata med Emma och har en jacka kvar i lägenheten. Keith låter honom gå in och hämta jackan och går själv och pratar med Emma som ger honom telefonen som polisen är i. Keith uppfattar nog inte att det skett en våldtäkt och det gör inte polisen heller, varför Keith stänger av ljudet på telefonen för att prata med de andra i lägenheten och kolla läget. Polisen uppfattar det då förmodligen som att Abubaker har lämnat lägenheten eftersom Emma tidigare meddelade att han och Keith gick ut och bråkade.

Keith berättar att mannen [Abubaker] sa att han skulle sova därför att han hade jobb senare och började ta av sig skorna. Keith sa till mannen att han inte kunde sova där och skulle gå därifrån men mannen sa att han skulle göra som Tompa sa och sova där. Keith berättar att därefter tog mannen ett täcke som låg på en madrass på golvet i hallen och la sig därefter på madrassen. Keith sa till mannen att han skulle gå därifrån och frågade mannen vart han bodde. Mannen svarade att han bodde i Husby, Stockholm. Keith frågade mannen vad han gjorde här och mannen svarade ”semester”. Keith sa till mannen igen att han inte kunde sova där och att mannen var tvungen att dra men mannen svarade inte.

Abubaker lägger sig alltså på sin madrass i hallen och virar in sig i ett täcke och låtsas sova. Keith sparkar på honom och försöker få honom att vakna och gå därifrån. Efter ett tag ger Keith upp då han måste iväg på jobb och uppfattar det som att Abubaker är trött, berusad och inte ett så stort hot nu när han är avväpnad. Keith lämnar därför platsen men säger först åt Tommie att skydda Emma och att de ska ringa polisen om de behöver mer hjälp med Abubaker.

Tommie mördas och kvinnan våldtas i hans blod
Abubaker kliver sedan upp och går in till Tommies rum där Emma sökt tillflykt. Tommie pekar på hennes telefon och hon slår in 112 igen. Trots att polisen fått adressen vet de inte vart Tommies bostad ligger. Därför får de prata med Tommie.

Emma och Tommie försöker undanhålla för Abubaker att de pratar med polisen och fördriva tiden medan polisen följer Tommies instruktioner för att hitta lägenheten. Polisen lägger på samtalet och säger att de ska ringa upp när de närmar sig så får Tommie och Emma gå ut och möta dem och visa vägen.

De går in i badrummet där Tommie, som en del i ett försök att lura Abubaker att tro att Emmas mamma ska komma och hämta dem, börjar borsta tänderna som att allt är helt normalt. När Tommie borstat klart tänderna och spottat ut hugger Abubaker utan förvarning ner honom. Det dödande hugget träffar i bröstet. Blod sprutar och Tommie tappar snabbt färgen i ansiktet. Emma böjer sig ner för att hjälpa honom att stoppa blödningen.

Abubaker skrattar till och utbrister ”jag har dödat honom”. Sedan säger han till Emma att om hon inte följer med kommer han hugga henne så att hon också ligger död på golvet med Tommie. De sista orden från Tommie blir att Emma ska följa med Abubaker.

I sovrummet tvingar Abubaker sedan Emma under knivhot att klä av sig och lägga sig på sängen. Hon lägger sig på mage i sängen och han börjar våldta henne. Hon ser att han fortfarande håller den blodiga kniven i handen bredvid henne och Abubaker säger att han ska döda Emma när han är klar. Han säger också att hon är äcklig, smutsig och en hora och att han kommer göra det här emot henne hela livet. Kvinnan märker i efterhand att hon har haft Tommies blod på sina fötter.

Våldtäkten avbryts efter vad som uppskattas vara flera minuter av att polisen ringer Tommies mobil som Abubaker lagt beslag på. Medan Abubaker tittar på telefonen ställer sig Emma upp och skyler sig med ett täcke. Polisen ringer igen och Abubaker ger telefonen till henne och står sedan och försöker höra vad som sägs. Sedan hör han hur en bil kör upp utanför lägenheten varpå han springer och tittar ut genom ett fönster.

När Abubaker ser polisbilen springer han in i badrummet, torkar av knivens blodiga blad med toapapper, lägger den i Tommies hand och lägger sig sedan och spelar medvetslös bredvid Tommie.

Polisen stormar sedan in och ropar att det är polisen som kommer in. Kvinnan pekar mot badrummet och poliserna försöker skaka liv i Abubaker som låtsas vakna och uttrycker förvåning över att Tommie blivit knivhuggen.

Abubaker i polisens förvar
Abubaker förses med handfängsel och släpas in i köket där polisen börjar förhöra honom. Han fortsätter spela oskyldig men blir till slut upprörd och börjar gapa när han inser att polisen inte tror på honom. Han frågar också om polisen har något knark och kan ge det till honom. Poliserna ber honom hålla käften och låser sedan in honom i baksätet av polisbilen.

Efter att en till patrull anlänt och tagit hand om Emma kör polisen Abubaker till arresten där man försöker fotografera honom. Detta visar sig problematiskt då Abubaker väljer att göra segertecken, lipa, hånflina och rent allmänt bete sig absurt framför kameran.

I första polisförhöret minns Abubaker ingenting annat än att han är oskyldig. Allt är en enda stor minneslucka förutom att han två gånger under kvällen ska ha haft frivilligt sex med en fin kvinna, vilket han verkar skryta över.

Han förnekar därför inledningsvis brott i alla sina förhör. I ett förhör pratar han om den okända mannen som stormade in i lägenheten. Abubaker har då ljugit i alla förhör för att den mannen hade mordhotet honom. I förhör säger han nu att han egentligen minns allt och att det är den inrusande mannen – alltså Keith – som måste ha begått mordet och våldtäkterna.

Abubaker ogillar att han frihetsberövats men säger att han ser fram emot att de tekniska undersökningarna ska bli klara eftersom de kommer bevisa att han är oskyldig. När han sedan får förundersökningen och ser att bevisen styrker att det är han som våldtagit kvinnan och knivhuggit Tommie kallar han själv till ett nytt förhör. Som av en slump har samvetet vaknat till liv och han vill nu berätta sanningen till ”100 procent” för polisen.

Det är sant att Abubaker mördade Tommie, han blev kanske sur för det Tommie sa om religion och för att han slog en kniv i bordet och hotade att mörda Abubaker om han inte gjorde som Tommie sa. SD-kepsen brydde sig Abubaker inte om, många sverigedemokrater är till och med trevliga. Abubaker blev också sur för att Keith kom in och försökte köra ut honom trots att han inte hade gjort något fel. Därför knivhögg han till slut Tommie och sedan våldtog han kvinnan två gånger efter mordet, eftersom att han blev upprörd då han trodde att han ändå i efterhand skulle bli anklagad och misstänkt för att ha gjort det – precis som alla andra gånger när han blivit oskyldigt anklagad för sexualbrott.

Abubaker menar att det är storsint av honom att till slut erkänna brotten. För han hade kunnat komma undan, men det hade inte varit rätt mot Tommie och Keith som han tänkte sätta dit.

Emmas vittnesmål är jämfört med Abubakers extremt sammanhängande och harmoniserar med övrig bevisning i ärendet. Hon beskriver hur Abubaker var närgången under kvällen, hur han började störa henne när hon lagt sig för att sova, hur hon kontaktar Keith, andra vänner och polisen, att Abubaker börjar hota henne med kniv, att han våldtar henne inne på toaletten innan Keith kommer och avbryter, att hon väcker Tommie och att de pratar med polisen och väntar på att de ska dyka upp när Abubaker slutligen oprovocerat mördar Tommie inne i badrummet och våldtar henne i sovrummet.

Då Abubaker är svensk medborgare kommer han inte kunna utvisas med nuvarande lagstiftning. Åklagaren kommer som mest kunna yrka på att han döms till livstids fängelse.


  • Publicerad:
    2020-10-01 19:30