FINLAND. Nordiska motståndsrörelsens finska gren fångade rubrikerna när man genomförde en lyckad aktion under det finska presidentvalet.

En kamrat lägger sin röst under valet. Foto: Vastarinta.com

Under det finska presidentvalet genomförde Nordiska motståndsrörelsens finska gren en mycket lyckad tyst aktion. Målet med aktionen var att nyttja vår rösträtt för att föra fram rörelsens budskap, även under systemets egna lilla högtid.

Upplägget för aktionen var mycket enkelt: ”rösta, men rösta rätt”. Så fort förhandsröstningen i landet hade börjat uppmanades Nordiska motståndsrörelsens aktivister, medlemmar, stödmedlemmar och sympatisörer att nyttja sin rösträtt istället för att stanna hemma i protest. Men istället för att rösta på en av folkförrädarkandidaterna uppmanades de att lägga vårt budskap i deras röstsedel. Resultatet var att det runt om i landet lämnades in röstsedlar med rörelsens klistermärken på. Att det skulle bli rubriker så fort rösterna räknades var nu givet.

Dagen efter valen bar aktionen frukt och systemmedia skrev med stora rubriker om det nya fenomenet där folk röstar på Adolf Hitler. Vad man syftade till var klistermärket som avbildar Hitler följt av adressen till rörelsens finska webbsida som man använt under aktionen.

Att systemet inte hade förväntat sig en aktion under sin så kallade demokratiska högtid blev tydligt när tidningarna intervjuade ordföranden för ett av landets valdistrikt, Matti Hilli. På frågan om vad som utmärkte sig mest bland de ogiltigförklarade rösterna svarade han, till journalistkårens stora förvåning, Adolf Hitler.

— I år kunde man inte låta bli att notera att den historiske figuren Adolf Hitler. En viss grupp av individer har klistrat identiska klistermärken som avbildar Hitlers ansikte, säger Hilli.

Vad som gjorde aktionen än mer lyckad var att tidningarna inte bara skrev om ”Adolf Hitler-rösterna” de publicerade även bilder på röstsedlarna med Adolf och rörelsens webbadress på. Den tysta aktionen som genomfördes under systemets radar under flera veckor var således en succé.

Genom detta enkla lilla ”jippo” lyckades Nordiska motståndsrörelsen att åter igen fånga rubrikerna och spela systemet i sina händer. Aktionen sände en tydlig signal till de finska beslutsfattarna: Ett förbud kommer inte att stoppa oss. Nordiska motståndsrörelsen kommer alltid finna nya vägar att nå folket på och ett framtida nationalsocialistiskt Norden är ett faktum vare sig de vill det eller ej.

Källor:
Presidentinvaalien erikoinen ilmiö: Lukuisat kävivät äänestämässä Adolf Hitleriä, Oulun vaalipiirissäkin useita tapauksia
Uusi ilmiö hylätyissä äänissä yllätti kokeneet ääntenlaskijat
Presidentinvaalien erikoinen ilmiö: Uusnatsit kävivät äänestämässä Adolf Hitleriä


  • Publicerad:
    2018-01-30 14:00