LULEÅ. Klistermärken från Nordiska motståndsrörelsen har satts upp på en skola i Luleå. Nu polisanmäler skolan dessa klistermärken och lokalmedia kallar händelsen för en ”nazistattack”.

nytt klistermärke

Ett av Motståndsrörelsens nya klistermärken som väckt uppmärksamhet i Norrland.

I söndags kunde Nordfront rapportera om att klistermärken från en ”nazistisk organisation” som satts upp i Skellefteå blivit polisanmälda. Nu är det Luleås tur att bli upprörda av nationalsocialistisk propaganda.

Det är Örnässkolan som tydligen för tredje gången blivit dekorerad av klistermärken från Nordiska motståndsrörelsen. Skolans rektor Eje Larsson berättar för lokalmedia att ”det är avskyvärt” och att man tidigare polisanmält klistermärken från Motståndsrörelsen utan framgång.

Även denna gång har skolan polisanmält. Anledningen är att det ”inte är bra för demokratin” hävdar Larsson.

— Vi lever i ett fritt och öppet samhälle men många tar det som en garant för att man får göra vad som helst. Det är inte bra för demokratin. Man ser ju klotter från det här partiet över hela stan. De är väldigt aktiva, förklarar han.

Patrik Hellberg från Luleåpolisen berättar för lokalmedia att detta ofta är ”svårutredda brott”.

— Vi har ju kartlagt personer på den högerextrema sidan. Vi vet vilka individer det är, men just detta är nere på individnivå. Man måste kunna bevisa att just den personen satt upp just det klistermärket, säger han.

På frågan om vilka brott det kan röra sig om säger Hellberg att ifall klistermärkena inte ”når upp” till hets mot folkgrupp kan det åtminstone vara tal om skadegörelse.

Efter att ha besökt skolan låter han också hälsa att samtliga ”nazistiska” klistermärken är nedtagna. Dock ska det finnas klistermärken med ”antifascistiska budskap” på skolan, som bland annat uppmanar nationalsocialister att begå självmord. Varför dessa har fått sitta kvar framgår dock inte i lokalmedias artikel.

Nordfront har talat med Jeff Hede, som förutom att vara gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Luleå, även är ansvarig utgivare för de aktuella klistermärkena.

— Det är ju kul att vårt budskap har nått Örnässkolan. Nationalsocialismen är tidlös och tilltalar förstås alla åldersgrupper. Ifall det finns ett intresse för vår politik hos eleverna på Örnässkolan är rektor Eje Larsson självklart välkommen att kontakta oss så kan vi komma till skolan och berätta mer om vad vi står för, låter Hede hälsa.

Källa:
Nazistattack mot Örnässkolan


  • Publicerad:
    2016-06-13 20:15