UTRIKES. Nordkorea går till verbalt motangrepp mot USA efter att dessa lagt fram ett nytt förslag om ytterligare sanktioner mot den kommunistiska enpartistaten.

Efter att Nordkorea i början av september utförde ytterligare ett kärnvapentest i form av en provsprängning av en vätebomb har aggressionen mot landet ökat. USA, som själva har kärnvapen och dessutom en lång historia av blodiga aggressionskrig, har till exempel genomdrivit en rad sanktioner mot den kommunistiska enpartistaten samt hotat med ”eld och raseri av ett slag som världen aldrig tidigare skådat”.

Under dagen ska dessutom FN rösta om en resolution om ytterligare sanktioner mot Nordkorea, sanktioner som pådrivits av USA. Enligt resolutionen skulle Nordkorea drabbas av ett oljeembargo, exportförbud av textilier samt med diverse restriktioner mot landets ledare Kim Jong-un där denne skulle beläggas med reseförbud samt få sina tillgångar frysta.

För att få Ryssland och Kina, som är de stormakter som står Nordkorea närmast, med på tåget har det dock arbetats fram en mildare version där sanktionerna mot Kim Jong-un slopats samt oljeembargot mildrats.

Ifall de nya omarbetade sanktionsförslagen mot enpartistaten röstas igenom kommer Nordkorea att ”se till att USA får betala vad det kostar”.

— Om USA till slut riggar den illegala och olovliga ”resolutionen” om hårdare sanktioner ska DPRK (Democratic People’s Republic of Korea reds. anm.) absolut se till att USA får betala vad det kostar, säger en talesperson ifrån utrikesdepartementet enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Han varnar dessutom USA för att Nordkorea kommer att ”tämja de amerikanska brottslingarna” samt att landet ”utvecklat och fulländat det supermäktiga kärnvapnet som ett sätt att avskräcka de ökande fientliga handlingarna och kärnvapenhotet från USA, och minska faran för kärnvapenkrig som vilar över den koreanska halvön och regionen”.

Källa:
Nordkorea varnar USA inför omröstning om FN-sanktioner


  • Publicerad:
    2017-09-11 16:50