ASIEN. Med en ny lag försöker Nordkorea att begränsa kulturella influenser från Sydkorea, som ses som dekadenta och borgerliga. Användandet av sydkoreansk slang eller innehav av Hollywoodfilmer kan resultera i fängelse – eller dödsstraff.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tar upp kampen mot borgerlig dekadens. Foto: Pixabay (Public Domain).

I Nordkorea har en ny lag stiftats som syftar till att förhindra icke önskvärd utländsk påverkan på kulturen, rapporterar bland annat BBC. De nya reglerna som bland annat rör användande av sydkoreansk slang, mode och frisyrer eller konsumtion av Hollywood-kultur presenterades av den statliga dagstidningen Rodong Sinmun för det nordkoreanska folket.

I artikeln varnar man landets unga för att anamma kulturella och språkliga uttryck från det kapitalistiska syd. ”Den ideologiska och kulturella genomträngning under borgarnas färgglada skyltar är ännu farligare än fienden som tar till vapen”, står det bland annat i artikeln enligt BBC. Samtidigt poängterar man att den officiella formen av koreanska i Nordkorea, som bygger på Pyongyang–dialekten, är överlägsen, och att unga människor ska använda språket korrekt.

”K-pop är cancer”
En särskild form av koreansk pop som är populär i Sydkorea, så kallad K-pop, har börjat få fäste i Nordkorea trots att det inte är tillåtet. Musikstilen, som är väldigt dekadent och västerländskt influerad, har av Nordkoreas ledare Kim Jong-un tidigare beskrivits som ”en ondskefull cancer” .

Ertappas man med K-pop, eller med annat mediematerial från Sydkorea, Japan eller USA, riskerar man upp till 15 års fängelse. Enligt BBC kan man även dömas till döden.


K-pop: Sydkoreansk ”kultur”.


Så kallad massdans är ett inhemskt populärt kulturuttryck i Nordkorea.


  • Publicerad:
    2021-08-02 21:00