UKRAINAKONFLIKTEN Nordkorea har erbjudit att sända 100 000 soldater för att strida för Ryssland och dess allierade i Ukraina. Detta uppger den ryske militärexperten Igor Korotchenko.

Det är New York Post som skriver om Nordkoreas erbjudande till Ryssland om att sända 100 000 man från Koreanska folkarmén till Ukraina för att strida med Ryssland och folkrepublikernas trupper.

Uppgifterna kommer från den ryske så kallade militärexperten Igor Korotchenko, som gjort sig känd som en krigshetsande utrikeskommentator i rysk tv.

— Det finns rapporter om att 100 000 nordkoreanska frivilliga står redo att komma och ta del av konflikten, förklarade Korotchenko nyligen i ryska Kanal Ett,

— Ifall Nordkorea utrycker en önskan om att uppfylla sin internationella plikt att bekämpa ukrainsk fascism bör vi tillåta dem, fortsatte han.

I inslaget kommenterar Korotchenko även att nordkoreanska förmågor att bekämpa artilleri är särskilt intressant, vilket New York Post tolkar som att ryska trupper har problem med de amerikanska HIMARS-systemen som levererats till Ukraina.

I väst tolkas utspelet generellt som att president Vladimir Putin har problem att mönstra egna soldater till kriget. Huruvida det reser några koreanska frivilliga till Ukraina återstår dock att se.

Nordkorea blev nyligen tredje landet efter Ryssland och Syrien att erkänna länderna Folkrepubliken Luhansk och Folkrepubliken Donetsk som brutit sig ur Ukraina.