MOTSTÅNDSRÖRELSEN. På grund av censur från regeringen har Nordiska motståndsrörelsens isländska gren behövt ändra domänen till sin hemsida. Nordurvigi.net ersätter Nordurvigi.is.

Nordiska motståndsrörelsens isländska gren behövde ändra domännamnet på sin hemsida under söndagen. Hemsidan hette tidigare Nordurvigi.is, och har nu bytts ut mot Nordurvigi.net.

Detta var på grund av att den isländska regeringen verkställde en lag som möjliggjorde att de tilläts köpa alla aktier i domänleverantören Internet á Íslandi hf (Internet på Island), som äger ”.is” domänen.

Lagen röstades igenom av Alltinget den 18 maj och gav regeringen total kontroll över varje .is-domän, det vill säga alla internetsidor som slutar på ”.is”. Om regeringen finner det lämpligt kan de få myndigheterna att stänga ner alla webbsidor de inte tycker om.

Uppenbarligen har regeringen i sin arrogans lyckats stänga ner domänen Nordurvigi.is, utan att kontakta någon av dess administratörer.

Island har tidigare varit ett yttrandefrihetsvänligt alternativ, men detta verkar inte längre vara fallet. Några tidigare användare av .is-domäner var The Daily Stormer, ISIS och Pirate Bay.

— Med tanke på den stora betydelsen av internet i det moderna samhället fanns det betydande anledning att etablera en lagstiftning om nationella domäner som har en direkt koppling till Island. Framställandet av lagen tog särskilt hänsyn till säkerhetsaspekter, och ämnar till att sätta en lägstanivå av regler för att främja säkerheten, sa Islands transport- och lokalstyreminister, Sigurður Ingi Jóhansson, till mbl.is.

Nordurvigi.is har alltid publicerat bra material och har aldrig brutit mot någon lag. Alla hemsidans publiceringar var välskrivna och utan svordomar eller undermåligt språk, så anledningen till att hemsidan stängdes ner måste ha varit att den isländska regeringen inte tyckt om Nordiska motståndsrörelsen politiska åsikter.

Eller, som en isländsk medlem i organisationen uttryckte det: ”De gillar oss förmodligen inte, och det är för att vi har rätt och de har fel!”. 

Allt material som publicerades på Nordurvigi.is har nu kopierats till Nordurvigi.net.


  • Publicerad:
    2021-05-31 08:20