ASYLINDUSTRIN. Inte bara i Sverige utnyttjas unga virila nyanlända rasfrämlingar av batikhäxor som suktar efter och utnyttjar dessa för sex. Problemet är utbrett även i Norge.

Frivilligarbetande kvinnor vid norska asylmottagningar inleder förhållanden med unga asylsökande. De ger hjälp, pengar och gåvor samtidigt som männen uppges känna sig förpliktigade att ställa upp på sex.

När det 22-åriga ”ensamkommande barnet” Khaled från Syrien kom till en norsk stad i Austlandet, efter att ha rest genom flera andra säkra länder, hade han enligt uppgift varken pengar eller bagage. Han kunde inte ett ord norska, men träffade då en frivilligarbetande norsk kvinna inom asylindustrin. Kvinnan är i 50-årsåldern och beskrivs vara snäll och omtänksam. Khaled hade upplevt det som att hon var den enda som brydde sig om honom, nästan som en mor.

Snart flyttade han in i ett eget rum hos kvinnan, som är gift med en man betydligt äldre än Khaled. Kvinnan styrde det mesta i Khaleds liv; ekonomi, skolgång, jobbintervjuer och asylansökan. Hon köpte kläder och andra saker han behövde, tog med honom på resor och ordnade så småningom en ny inkvartering åt honom. Och hon hade sex med honom.

På meddelandetjänsten Messenger skrev hon till Khaled att han inte skulle berätta om deras sexuella relation för någon och att hon litade på honom. Khaled uppgav sig då känna sig allt mer utnyttjad av den äldre kvinnan.

Detta är en av de berättelser som norska VG har samlat om den stora verksamheten med norska kvinnor som utnyttjar de nyanlända unga männen för sex. Tidningen har fått ta del av omfattande chattloggar och intervjuat flera asylsökande. Fyra av de intervjuade får lägga ut sina berättelser för VG. De kallar de norska kvinnorna för ”sugar mamas” (sockermammor) precis som gambiska män omnämner vita kvinnor som reser på ”romantiska” resor till Gambia för att köpa sex av unga svarta och fattiga män, ofta kallade ”beach boys”.

Kvinnornas sexuella utnyttjande av de asylsökande männen är naturligtvis olaglig och kan enligt professor i straffrätt Jørn Jacobsen omfattas av flera olika bestämmelser i strafflagen. Ändå finns inga rutiner för anmälan och uppföljning av dylika situationer, säger Borghild Flørte som är direktör på Utlendingsdirektoratet, Norges motsvarighet till Migrationsverket.

— Alla vet att detta sker, säger en annan ung asylsökande som vill vara anonym till VG.

Tidningen rapporterar att männen antingen har befunnit sig i sådana situationer med norska sockermammor eller fått flera ”erbjudanden” om sådana relationer i utbyte mot etableringsstöd i landet. Kvinnornas hantering av männen uppvisar oftast likartade mönster: de ger de unga männen pengar eller köper gåvor åt dem i form av elektroniska prylar, skor och kläder, hjälper till med skolgången och asylsökningsprocessen, tar med dem på restauranger, semesterresor och övernattningar i hyrda stugor. Männen säger sig uppleva att kvinnorna sedan förväntar sig sex som motprestation.

Khaled påstår att han inte ville ha sex med den äldre kvinnan, men han kände sig ”ensam, utsatt och isolerad”. Han hade redan hört om andra asylsökande som låg med äldre kvinnor mot pengar och gåvor, men han hade aldrig trott att han skulle bli en av de männen.

Khaleds förra sockermamma är en offentliganställd i en framträdande position och hon har god ekonomi, är gift och har vuxna barn. Hon är engagerad i de asylsökandes situation, är aktiv på asylmottagningen och i det frivilliga stödnätverket för så kallade flyktingar.

När Khaled för första gången befann sig ensam med kvinnan på sin asylmottagning, insåg han vad det handlade om. Hon hade skickat ett chattmeddelande: ”Jag har känslor för dig.”

— Då vaknade jag. Allt blev annorlunda. Jag tänkte: ”Så det är därför jag är här”, säger Khaled.

”Hon visste att jag inte hade något val”
— Hon visste att jag inte hade något val, säger syriern Yousef om sin sockermamma och fortsätter:

— Jag förstod att hon jagade flyktingar. Norska killar hade aldrig sagt ja. Jag tror att hon kände att hon ägde mig. På hotellrummet beordrade hon mig runt. Hade jag haft uppehållstillstånd på den tiden, hade jag inte behövt ligga med henne. Hon visste vad hon gjorde.

Efter att förhållandet mellan Yousef och hans sockermamma hade tagit slut, fick han erbjudanden om sockerförhållanden med tre nya kvinnor som frivilligarbetade på asylmottagningen. Två av kvinnorna sökte upp honom på själva asylboendet och var helt öppna om att förhållandet skulle röra sig om gåvor och betalning mot sex. Den sista kvinnan sökte upp honom på ett arrangemang som asylmottagningen hade ordnat. Hon var mer diskret, men han hade inga tvivel om vad hon var ute efter, säger Yousef. Han sade nej till alla tre, och tror att frivilligarbetarna såg att han plötsligt hade nya, dyra kläder och skor, och att det var uppenbart varifrån de hade kommit.

— Jag känner en sådan skam. När jag står framför spegeln frågar jag mig ibland vad jag har utsatt mig för. Jag blir bedrövad av att tänka på det och det är något jag måste bära med mig hela livet. Ibland tänker jag att det hade varit bättre att stanna i Syrien, säger Yousef.

”Jag måste ta honom i min säng”
Tidningen Nya Tider skrev i januari om hur svenska kvinnor nätverkade som frivilligarbetande för de så kallade ensamkommande flyktingbarnen. Då gällde det nätverk nästan uteslutande bestående av kvinnor som bland annat kämpande för så kallade ensamkommande afghaner, vilka i sin tur nästan uteslutande är unga män i viril och vapenför ålder. Med skiftande argument krävde dessa kvinnor kollektiv amnesti för hela gruppen unga män och de utövade dagligen påtryckningar mot regeringen, skrev Nya Tider då.

Tidningen granskade jargongen och beteendet hos dessa asylaktivister, där de asylsökande ofta beskrivs som ”lånesöner” eller ”extrasöner” och de tar gärna dubbelporträtt av sig själva tillsammans med de unga männen, vilket resulterar i ”gillanden” och kommentarer om hur ”fina de är tillsammans”.

Nya Tider refererar också en kvinna som på en asylaktivistisk hemsida beskriver hur en asylsökande ung man allt mer uppehåller sig i kvinnans privata hem:

…han är placerad på migrationsverkets boende, men får en natt då och då hemma hos mig. Nu funkar inte soffan längre, han får följa med till min säng. Jag textar en vän, hjälp — jag måste ta honom i min säng! Får svar: Det gör vi allihopa, ta det lugnt. Det är så, ge honom närhet, det är det du kan göra.

Källor:
Sexpress på asylmottak: Unge menn føler seg utnyttet av norske kvinner
Afghanerna och kvinnorna som vill ha dem


  • Publicerad:
    2018-09-24 18:25