TERROR. Under tisdagskvällen kom beskedet att den så kallade IS-svensken Michael Skråmo har tillfångatagits av en kurdisk milisgrupp. Till skillnad från andra IS-jihadister som återvänder till Sverige kan dock Skråmo komma att åtalas ifall han tar sig hem – eftersom han är norsk medborgare.

Michael Skråmo poserar med sin dotter i Syrien.

Det var under tisdagen som beskedet kom om att den så kallade IS-svensken Michael Skråmo, i jihadistkretsar mer känd som Abo Ibrahim Al Swedi, under måndagen gripits i Syrien av kurdiska trupper från YPG-milisen. Beskedet kom samtidigt som en debatt rasar i Sverige över det faktum att regeringen inte vill kriminalisera deltagande i IS terrorvåg i Syrien och Irak, vilket innebär att hundratals svenska medborgare kan komma att återvända från det forna kalifatet utan att riskera något straff.

Michael Skråmo, som är född och uppvuxen i Göteborg, kan dock till skillnad från de övriga ”IS-svenskarna” komma att åtalas eftersom han är norsk medborgare. Enligt norska Verdens Gang vill den norska säkerhetstjänsten PST också att han ska ställas inför rätta, då deltagande i terrororganisationer som IS – till skillnad från i Sverige – är kriminaliserat i Norge.

— Han är en norsk medborgare som vi har efterlyst internationellt för deltagande i en terrorgrupp, säger PST:s presstalesman Trond Hugubakken till tidningen.

Hugubakken vill inte uttala sig om Skråmos aktiviteter i Syrien eller före han reste till landet för att strida på Islamiska statens sida i det Natounderstödda kuppförsöket. Han låter dock hälsa att det är PST:s uppfattning att alla norska medborgare som åkt utomlands för att stödja terrororganisationer bör ställas inför rätta så länge det finns grund för ett åtal.

UD: ”Inte säkert vi ska kommentera detta”
Svenska UD tycks också dela PST:s uppfattning om att Michael Skråmo är Norges ansvar.

— Han är egentligen norsk medborgare, han har inget svenskt medborgarskap även om han haft hemvist här tidigare. Så det är inte säkert att det är vi som ska kommentera detta. Sedan verkar det som att han inte är frihetsberövad av en stat, jag vet inte vilken gren som gripit honom ännu, säger Patric Nilsson på UD till Aftonbladet.

En annan svensk som stridit i Syrien, men för kurdiska YGP, är Jesper Söder. Trots att de under kriget stred på olika sidor hade han stundtals tät sms-kontakt med Skråmo. Till Aftonbladet har han också berättat vad hans kurdiska källor haft att säga om gripandet.

— De hade gett honom möjligheter att överlämna sig, men till slut sade man att ’vi kommer gå in och hämta dig’. Han hade sina barn nära sig och överlämnade sig själv. Det var han och ett 50-tal till, som jag förstod det, berättar Söder.

Jesper Söder har tidigare berättat att Skråmos fru nyligen dog under en bombanfall. När Skåmo slutligen greps ska han ha varit i ett ”kluster av svenskar”, inklusive fruar och barn.

— Som jag förstod det var det ett tumult när man skulle gripa dem, de ville inte separeras från barnen. Det är en väldigt spänd situation att få en IS-terrorist att lämna över sig, de är väldigt aggressiva, trångsynta och hjärntvättade. Det är de mest trofasta som är kvar, de mest lojala till IS, säger Jesper Söder.

Innan Michael Skråmo begav sig till Syrien under hösten 2014 agerade han under en tid som propagandist åt så kallad radikal islamism i Göteborgsområdet, samtidigt som han bereddes plats i SVT att beskriva rädsla för islamism som ”okunskap”.

På plats i Syrien har han med jämna mellanrum fortsatt att publicera filmklipp där han öppet uppmanar människor att ansluta sig till Islamiska staten på plats, alternativt utföra terrordåd i den muslimska organisationens namn hemma i Sverige.

Källor:
SVT: Norsk-svensk IS-kriger pågrepet i Syria
IS-terroristen Michael Skråmo gripen i Syrien


  • Publicerad:
    2019-03-06 09:00