VÄSTERBOTTEN. Tidigare i höst blev en kurd som är bosatt i Umeå knivhuggen till döds i Skellefteå under en narkotikaaffär som gick fel. Just nu pågår rättegången och mycket tyder på att den 25-årige norrman som knivhögg kurden gjorde det i självförsvar och därför kommer att frias helt.

morobacke3

Centrala Morö Backe i Skellefteå, där den dödliga narkotikaaffären skedde.

Norrmannen frikänns sannolikt. Denna slutsats dras efter tingsrättens besked igår att släppa fri den norrman som stått åtalad för mord på en kurdisk man bosatt i Umeå. Den 25-årige norrmannen angrep och knivhögg den 20-årige kurden med ett stort antal knivhugg vilket ledde till att 20-åringen avled. Norrmannen hävdar att attacken skedde i självförsvar och var nödvändig för att rädda sitt eget liv.

Det var på natten den 9 Oktober som ett mångkulturellt gäng från Umeå träffade två män med norskt och samiskt påbrå på Morö Backe torg i Skellefteå för att genomföra en fejkad narkotikaaffär. Det mångkulturella gänget som bestod av mestadels svenskar, ledda av den nu dödade 20-åringen, försökte att sälja en chokladkaka för omkring 40 000 kronor.

När norrmännen protesterade och med bil försökte fly platsen med sina pengar blev de attackerade och knivhuggna av gänget. Den nu sannolikt frikände 25-årige norrmannen tog sig ut ur bilen och besvarade attacken genom att hugga ned gängets ledare.

— Jag har svårt att se det på något annat sätt, utifrån tingsrättens beslut, än att han kommer att frias helt. Minimistraffet för dråp är sex års fängelse och det är obligatorisk häktning för brott där lägsta straffet är två års fängelse, säger åklagaren Andreas Nyberg.

25-åringens advokat gör en likartad analys:

— Jag kan inte tyda tingsrättens besked på något annat sätt än att min klient kommer att frikännas från alla brottsmisstankar. Domstolen har lyssnat på de argument som min klient har framfört, att han har agerat i en nödvärnssituation, att han först blev utsatt för mycket allvarlig brottslighet.

— Det är min uppfattning att han inte kan dömas för någon annan brottslighet, alltså en mildare rubricering. Åklagaren yrkade ju på mord alternativt dråp, några andra rubriceringar har inte gjorts gällande, säger 25-åringens advokat Jens Nyström.

Vad domen blir mot den svenska kvinna som tillsammans med den dödade kurden ska ha angripit och knivhuggit norrmannen är ännu inte känt.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Källa:
Lagligt döda kurdisk gängledare


  • Publicerad:
    2016-12-17 12:00