NORGE. Under lördagen ska en 20-årig man ha öppnat eld vid en moské i norska Bærum. Ingen ska ha dött men polisen utreder nu dådet som ett terrorbrott.

Det var under lördagseftermiddagen som en 20-årig man ska ha skjutit vid en moské i norska Bærum. Enligt uppgifter ska han ha varit beväpnad med hagelgevär och pistoler samt burit en skottsäker väst. Han kom dock att snabbt överbemannas av församlingsmedlemmar, vilket stoppade attacken.

I ett uttalande från moskén till nyhetssajten Budstikka säger man att det muslimska templet attackerats av ”en vit man i hjälm och uniform”.

Nu utreds händelsen som misstänkt terrorism.

— Vi står inför ett försök till terrorbrott, säger Rune Skjold vid Oslopolisens underrättelseenhet på en presskonferens på söndagen.

Den norska polisen och säkerhetstjänsten PST ska ha undersökt 20-åringens förehavanden på Internet och kommit fram till att han troligen är ”högerextremist”. Bland annat ska han på diverse forum ha hyllat moskéskjutningarna i Nya Zeeland samt Vidkun Quisling.

— Vår kartläggning visar att gärningspersonen har extrema åsikter. Han har hyllat Quisling och uttryckt främlingsfientliga åsikter, säger Rune Skjold och fortsätter:

— Han skapade fruktan. Det gör att vi ännu inte konstaterar att det är terror, men att vi utreder det som försök till terror.

Strax innan dådet ska han även på ett forum ha antytt vad han planerade. ”Det har varit kul. Valhall väntar”, ska 20-åringen ha skrivit på forumet.

I ett pressmeddelande skriver också polisen att 20-åringen misstänks för mord på sin 17-åriga styvsyster, som är adopterad från Kina. Hon ska ha hittats död i en lägenhet i samband med att polisen genomförde en husrannsakan.

Källor:
Misstänks ha mördat sin syster före moskéattacken
Skottlossning i norsk moské – ung man gripen


  • Publicerad:
    2019-08-11 16:45