COLOMBIA Colombias läkarförening ber om ursäkt efter en publicerad artikel angående ett förslag om att använda hjärndöda kvinnor som surrogatmödrar. Förslaget kommer ifrån den norska professorn Proj Smajdor som jämför surrogat med organdonation.

Colombias läkarförening har tvingats be om ursäkt efter att ha anklagats för att stödja den kontroversiella idén att hålla hjärndöda kvinnor vid liv så att deras kroppar kan användas för att få barn som surrogatmödrar. Detta efter att The Colombian Medical College publicerade en översatt artikel i ämnet.

Proj Smajdor, professor i filosofi vid Oslos universitet, hävdar att detta kan bli ett vanligt sätt att få nya barn till världen då det undviker hälsorisker för den eventuella mamman och man undviker några av de svåra frågorna som finns idag angående surrogatmödraskap.

”Angående alla dessa hjärndöda kvinnokroppar i sjukhussängar, varför ska deras livmödrar gå till spillo?”, skrev Smajdor i sin artikel.

Hon ska ha fått idén efter att ha läst om kvinnor som blivit hjärndöda under graviditet, men som hållits vid liv tills barnet kunnat födas. Smajdor menar även att det inte är någon skillnad på organdonation och att använda kroppen till surrogat.

Colombianska kongressledamoten Jennifer Pedraza kallar förslaget ”kvinnofientligt”.

— Kvinnor är inte redskap som man kan slänga bort efter att ha använt dem, kvinnor har mänskliga rättigheter även om vissa människor verkar ha glömt detta, säger Jennifer Pedraza.