MÅNGKULTUR. Tre asylaktivister som bötfälldes för att ha gömt så kallade flyktingar i Norge har nu frikänts av systemet.

Det var i januari 2016 som norska myndigheter försökte att utvisa hundratals av de så kallade flyktingar som invaderat Norge via Ryssland och gränsstationen Storskog. De så kallade asylaktivisterna Merete Nordhus, Merete Eriksson och Eirik Nilsen, tillhörande gruppen Refugees welcome to the Arctic, motsatte sig dock utvisningarna och försökte aktivt att sabotera verkställandet genom att frakta främlingarna från Ankomstsenter Finnmark till kyrkor där de kunde gömma sig.

Den 21 januari blev Nilsen och Nordhus arresterade och frihetsberövade i samband med att de försökte att hjälpa utvisade främlingar att rymma. Efter att lögnpressen skrivit om händelsen fick brottslingarna en ursäkt av polisstationschefen Hans Møllebakken, för att polisen hade följt standardprocedurer i samband med att de greps.

Nordhus, Nilsen och Eriksson blev ålagda böter på 20 000 kronor vardera. Kvinnorna godtog straffet, medan Nilsen valde att ta saken till rättegång och fick rätt av Vadsø tingsrätt. Detta trots att samtliga togs på bar gärning och senare kom att erkänna brottet i lögnpressen.

— Slutsatsen var att rätten inte finner det bevisat att han hade för avsikt att gömma asylsökare, berättade advokat Brynjulf Risnes.

Efter frikännandet skickade advokaten en begäran till åklagaren om att ta upp Nordhus och Erikssons fall. Nyligen dömde tingsrätten att även dessa böter ska dras tillbaka.

”Detta bevisar att civil olydnad var nödvändigt vid detta tillfälle, samt att polisen gjorde fel. Jag är glad – då och då måste man stå upp mot överheten och säga ifrån”, skriver Nordhus på sin Facebook.

Källa:
Asylaktivister saboterte for politiet – men slipper bøter


  • Publicerad:
    2018-09-13 11:40