NATUR. Forskare från Norge har upptäckt en okänd havsström i Atlanten. Strömmen som går mellan Island och Färöarna för med sig enorma mängder kallt vatten från norra Atlanten. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Forskare vid universitetet i Bergen har upptäckt en tidigare okänd havsström i Atlanten, närmare bestämt rinner den mellan Island och Färöarna.

Till skillnad från Golfströmmens varma vatten, för denna nordiska havsström med sig iskallt vatten. Troligtvis kyls Golfströmmens vatten ner längre norrut och strömmar vidare söderut mot Island och Färöarna. Havsströmmens startpunkt är ännu inte riktigt hittad, men forskarna tror att den börjar någonstans i Grönlandshavet.

Upptäckten annonserades först i tidningen Nature Communications. En av forskarna, Stefanie Semper säger till NRK att de ville lära sig mer om undervattensströmmar fungerar, och att de under tiden upptäckte en helt okänd havsström. Hon berättar att den har givits namnet ”Iceland-Faroe slope jet”.

—  Jag tror att om vi verkligen vill förutse hur framtiden kommer att se ut måste vi veta mer om hur haven och strömmarna fungerar i dag, säger Semper till NRK.


  • Publicerad:
    2020-10-24 20:15