MAT. Enligt en fransk dokumentär som stoppats från att visas av SVT är norsk odlad lax giftig och innehåller farliga kemikalier, gifter och läkemedel.

Nu slår flera journalister, forskare, läkare och experter larm om att norsk lax är giftig och farlig att äta.

Enligt en fransk dokumentär som stoppades från att visas av SVT är norsk lax giftig. SVT hade köpt in filmen men tvingades ställa in sändningen efter ”att ett omfattande [norskt] PR-maskineri drogs igång”.

I dokumentären intervjuas den norska miljöaktivisten Kurt Oddekalv som varnar för att den norska laxen innehåller en cocktail av farliga kemikalier, gifter och läkemedel som antibiotika, kvicksilver, endosulfan och dioxin.

— Det farligaste du kan äta, säger Oddekalv om laxen.

En av orsakerna till att laxen är giftig är enligt Oddekalv att den odlas i för små utrymmen vilket leder till att den blir sjuk. Sedan används kemikalier, gifter och antibiotika för att behandla den sjuka fisken. Till slut blir laxen resistent och det medför att företagen ständigt höjder doserna av läkemedel i fiskeodlingarna:

Norge startade sina laxodlingar på 1970-talet och massproducerar idag över en miljard ton fisk till ett hundratal länder över hela världen. Mellan åren 1998 och 2012 hade man en vinst på nästan 30 miljarder kronor.

Enligt de norska hälsomyndigheterna ligger gifterna i fisken långt under tillåtna gränsvärden.

Anne-Lise Bjørke Monsen, seniorkonsult på Haukelands universitetssjukhus i Norge, menar dock att det finns ämnen som kan vara potentiellt farliga men som det inte sätts gränser för.

— Det finns ämnen i odlad lax som det inte sätts gränser för, men det betyder endast att du inte har tillräckligt med kunskap om ämnena och att de fortfarande kan vara potentiellt farliga ämnen, säger hon.

Hon och hennes kollegor på sjukhuset avråder nu kvinnor, barn och ungdomar från att äta den odlade fisken. Miljögifter som laxen innehåller kan lagras i kroppsfettet och lösas ut i modersmjölk.

— Gifterna lagras i kroppens fettvävnader och när du är gravid eller ammar överförs de till fostret eller spädbarnet. Om du började att äta odlad lax när du var liten kommer höga halter av dessa gifter att redan finnas i din kropp när du är gravid, säger Bjørke Monsen.

Det finns också gifter i det foder som de norska fiskeodlingarna använder, som endosulfan. Endosulfan som är ett av världens farligaste bekämpningsmedel som gett upphov till flest förgiftningar hos arbetare men även övriga djur, insekter och människor som kommit i kontakt med medlet.

Bekämpningsmedlet kan leda till defekta foster, reproduktionsproblem, hjärnskador, epilepisi, autism, cancer, lägre IQ och en mängd andra kroniska effekter.

Norge vill nu öka mängden tillåtna nivåer av endosulfan i fodret då laxen enligt en forskarrapport ”tål giftet bättre om det ges i fodret än om de utsätts för det i vattnet”. Den norska regeringen ska även ha pressat EU att öka gränsvärdet för endosulfan i fiskfodret.

Källor:
Norska forskare: odlad lax är giftig
Norsk lax i blåsväder


  • Publicerad:
    2020-05-16 11:40