NORGE. Det norska partiet Venstre vill nu helt skrota censurlagen ”hets mot folkgrupp”. Så kallade extrema och hatiska åsikter måste bemötas i offentligheten, inte genom censur och förbud, lyder budskapet.

Det svenska Folkpartiet är för en skärpning av hetslagstiftningen och att de som gör sig skyldiga till ”hets mot folkgrupp” ska straffas oftare och ännu hårdare än idag. I Norge är partiets liberala samarbetspartner, Venstre, av en helt annan åsikt.

Under partiets landsmöte i helgen föreslog ungdomsförbundet Unge Venstre under lördagen att partiet ska verka för en skrotning av ”rasismeparagrafen och andra lagar som går emot yttrandefriheten”. Unge Venstres ordförande Tord Hustveit menade att så kallade extrema yttringar måste bemötas med goda motargument snarare än förbud och genom att kasta folk i fängelse.

— Vi kommer alltid reagera när någon kommer med rasistiska kommentarer, men vi ska inte göra det med lagen. Vi måste själva visa goda attityder och ta ansvar. Detta är för viktigt för att lämpa över det på staten, säger Tord Hustveit till tidningen Dagen.

Och under gårdagen kom partiets slutliga besked om att bekämpa åsiktslagen. I beslutet heter det bland annat: ”Yttrandefriheten bör utökas så att extrema eller hatiska idéer och fördomar kan utmanas i det offentliga rummet”.

Socialaliberala Venstre har 5,2 procent av rösterna i norska stortinget.

Källor:
Unge Venstre vil ha rasismen til overflaten
Venstre vil tillate åpen rasisme


  • Publicerad:
    2015-04-13 10:10