UTRIKES. Den ikoniska Notre Dame-katedralen i Paris har blivit svårt brandhärjad.

Den ikoniska Notre Dame-katedralen i Paris – byggd mellan 1163-1345 – står i lågor.

Branden bröt ut bara för någon timme sedan och Paris brandkår har inlett en massiv insats för att försöka rädda den gotiska byggnaden, som varje år brukar ta emot runt 12 miljoner turistbesök. Vad som kan ligga bakom eldsvådan är i nuläget oklart.

I skrivande stund nås Nordfront av nyheten att kyrkans spira, ett tydligt landmärke för Parisborna, har kollapsat till följd av branden.

För bara en månad sen brann det även i den historiska Saint Sulpice-kyrkan i Paris, känd från bland annat boken Da Vinci-koden. Brandorsaken i det fallet är ännu okänt, men branden hann stoppas innan någon större skada skedde på byggnaden.

Uppdatering:

Det verkar inte som att Notre Dame kommer att gå att rädda.

— Vi är inte säkra på att vi kan stoppa elden från att sprida sig till det norra klocktornet – och ni kan tänka er skadan ifall den kollapsar, kommenterade Jean-Claude Gallet, befälhavare för Paris brandkår.

Katedralens öde kommer att avgöras inom den närmaste timmen.

Samtidigt jublar rasfrämlingar i Frankrike:

Notre Dame-katedralen i Paris började byggas 1163 och under mitten av 1800-talet genomfördes en omfattande renovering av den gotiska domkyrkan. Detta efter att Victor Hugos skräckromantiska medeltidsroman Ringaren i Notre Dame skapat ett enormt allmänt intresse i katedralen.

Det anses som ett av Europas främsta arkitektoniska verk.

Uppdatering 08:00:

Vid 2-tiden inatt fick Paris brandmän kontroll över elden. 2/3-delar av taket ska ha brandhärjats. Större delen av glasmålningarna har rasat in liksom spiran på katedralen. Samtidigt tycks huvudstrukturen ha gått att rädda, liksom de två klocktornen och en del oersättliga föremål såsom reliker och ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

Man utreder just nu brandorsaken och tror att det har göra med en pågående renovering av katedralen och de många byggställningar som omgärdade byggnaden. Polisen ska ha förhört en byggnadsarbetare som arbetat med renoveringen.

President Emmanuel Macron har utlovat att man kommer att återuppbygga Notre Dame de Paris och flera personer och organisationer har redan utlovat donationer till ändamålet. Exempelvis miljardären François-Henri Pinault, som lovat att skänka 100 miljoner euro till återuppbyggnationen.

Uppdatering 10:30:

Vid 9:50-tiden ska Paris brandkår ha uppgett att branden i Notre Dame-katedralen nu är helt släckt. Kampen mot lågorna pågick sammanlagt i nio timmar.

Utredningen om brandorsaken pågår ännu, men myndigheter vidhåller fortfarande att det troligtvis rör sig om en olycka. Polisen förhör samtidigt alla som arbetat med renoveringen av katedralen.

Källor:
Notre Dame cathedral in Paris on fire (PHOTO, VIDEO)
Historic Saint-Sulpice church burns in Paris (VIDEO)
Första bilderna inifrån Notre-Dame


  • Publicerad:
    2019-04-16 08:00