YTTRANDEFRIHET. Norska public service-bolaget NRK använde ordet ”judesvin” i en satirsketch förra veckan. Sedan dess har hundratals anmälningar om antisemitism inkommit.

Skärmbild NRK.

I förra veckan publicerade NRK:s program Satiriks ett tecknat klipp som visar två personer som spelar sällskapsspelet Scrabble, ungefär detsamma som Alfapet. I sketchen har en av spelarna lagt ordet ”judesvin” framför sig, men är tveksam till att lägga upp ordet på spelplanen. Den andra spelaren är klädd i ultraortodoxa judiska kläder och påpekar att motspelaren har funderat länge.

Sketchen producerades för NRK:s räkning av produktionskollektivet Norske grønnsaker, som lade ut klippet i sociala medier med en uppmaning om att ”tagga en jude”. Norske grønnsaker och NRK anklagades omedelbart för antisemitism och dålig humor, skriver tidningen Vårt land.

Kringkastingsrådet, som är ett rådgivande organ till NRK, har sedan förra veckan mottagit hundratals anmälningar från anmälare som uppfattar sketchen som antisemitisk.

— En del av vår intention var precis motsatsen, sa NRK:s underhållningsredaktör Charlo Halvorsen, som också menade att antisemitiska begreppet var nödvändigt i klippet:

— Det måste vara ett nedsättande och kränkande ord för att det ska vara ett dilemma att använda ordet i Scrabble. Det gör att motspelaren inte vinner spelet, därför att han själv inte vill använda den typen av ord.

På fredagsmorgonen backade dock Charlo Halvorsen. I en text som publicerats på NRK:s hemsida meddelar han att NRK har raderat sketchen från sina plattformar på nätet. Halvorsen skriver att ”vi har underskattat den historiska betydelsen och den negativa kraften i ordet ”judesvin””.

NRK:s underhållningsredaktör betonar dock att upprörda reaktioner i sig inte innebär att satirisk humor gått över gränsen. ”Men i det här fallet använde vi ett ord som vi i efterhand ser att vi inte borde ha använt”, skriver han i dementitexten.

Källa:
NRK spøkte med ordet «jødesvin» – vil ikke kalle det antisemittisme


  • Publicerad:
    2019-07-31 09:15