INTEGRITET. NSA och GCHQ har kapat bilder från 1,8 miljoner människors webbkameror. Det rör sig i huvudsak inte om några misstänka personer, utan helt vanliga människor. En stor andel av bilderna uppges vara av sexuell karaktär.

Brittiska underrättelsetjänsten MI5:s signalspaningsenhet GCHQ samt amerikanska NSA har samlat in stillbilder från webbkameror sen 2008, via ett program med namnet ”Optic Nerve”. Programmet fungerar så att det har tillgång till alla feeds (påslagna webbkameror via Yahoo) och tar och sparar bilder på slumpvis utvalda användare. Sedermera används detta material för att sökas igenom av bland annat ansiktsigenkänning.

Som så mycket annat kommer det här avslöjandet från ett av de dokument som läcktes till The Guardian av Edward Snowden och Optic Nerve ska fortfarande ha varit aktivt under 2012.

Mellan tre och elva procent av materialet, bilder på 1,8 miljoner människor, ska vara av sexuell karaktär. Yahoo, som inte kände till att myndigheterna komprometterade användarnas privatliv på detta sätt, är nu rasande och anser att det inträffade är en helt ny nivå av brott mot integriteten. Ingendera av underrättelsetjänsterna har än så länge velat kommentera det inträffade.

Källa:
Optic Nerve: millions of Yahoo webcam images intercepted by GCHQ


  • Publicerad:
    2014-03-04 14:50