SPIONAGE. Edward Snowden har nu läckt mer uppgifter om hur den amerikanska underrättelsetjänsten NSA samt den brittiska motparten spionerar på folk genom appar.

Att NSA använder sig av Facebook för att spionera på sina användare är ingen nyhet. Däremot så har nu Edward Snowden kommit med nya uppgifter om att den amerikanska underrättelsetjänsten samt den brittiska motsvarigheten använder sig av appar som Angry Birds för att kunna spionera på sina användare.

Enligt hemlighetsstämplade uppgifter som Snowden läckt ut har NSA och brittiska GCHQ sedan 2007 samarbetat tillsammans för att kunna få ut information om app-användare. Informationen ska handla om uppgifter som ålder, kön och var användaren befinner sig. Men också känsliga uppgifter som politiska ställningstaganden och sexuella preferenser ska de ha samlat ihop.

NSA och GCHQ ska ha fångat upp informationen som skickats ut från apparna genom sina avancerade massövervakningssystem som trålar igenom fiberkablar och internationella mobilnätverk.

De appar som använts flitigast för att kunna få ut information är de sociala media-apparna som Facebook, Flickr, Linkedin, Twitter, och även det populära spelet Angry Birds är en app som man använt sig av. Kart-appen Google Maps har man också använt.

Källa:
Spionerar genom apparna på telefonen


  • Publicerad:
    2014-01-27 22:15