SJUKVÅRD. Paolo Macchiarinis syntetiska luftstrupar på Karolinska leder till åtal.

Paolo Macchiarini. Foto:diariouno.ar/Facebook.

Kirurgen Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel i fallet med syntetiska luftstrupar vid Karolinska universitetssjukhuset, rapporterar TT.

Jag gör bedömningen att bevisläget är sådant att det finns tillräckliga skäl för att väcka åtal för grov misshandel i tre fall”, skriver åklagare Mikael Björk i ett pressmeddelande som TT tagit del av.

I fallet med den skandalomsusade kirurgen vid Karolinska som misstänkts ha begått grova brott i form av vållande till kroppsskada, har åklagaren stärkt sin bevisföring och sina åtalspunkter i en tidigare nedlagd förundersökning mot kirurgen.

Det nya bevismaterialet består av utökad skriftlig bevisning och genomförda förhör med personer i Sverige, Belgien, Storbritannien, USA och Spanien, skriver åklagaren i pressmeddelandet.

Genom dessa förhör och genom den skriftliga bevisningen har det blivit tydligt för mig att ingreppen genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie.

De tre ingreppen har orsakat sjukvårdsoffren allvarliga fysiska skador och inneburit stort lidande. Björk anser att ingreppen har genomförts helt utan stöd i lagen.

Jag gör bedömningen att de tre ingreppen därför är att bedöma som grov misshandel snarare än vållande till kroppsskada, grova brott, och att det är den tidigare kirurgen vid Karolinska universitetssjukhuset som ensam bör bära det straffrättsliga ansvaret. Han har vid ett förnyat förhör delgivits skälig misstanke om grov misshandel i tre fall. Dessa brottsmisstankar, liksom de ursprungliga misstankarna om vållande till kroppsskada, grova brott, förnekas helt av den misstänkte.

Paolo Macchiarini betraktades på Karolinska och inom delar av den kirurgiska expertisen tidigare som en pionjär inom luftstrupstransplantationer med stamceller, innan det började storma kring hans person med anklagelser om bedrägeri.


  • Publicerad:
    2020-09-29 11:00