Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nu får bögar lämna blod även i USA

Av Redaktionen, 2015-12-21
redaktionen@nordfront.se

HÄLSA. Homosexuella män får nu lämna blod även i USA efter att landet upphävt förbudet som infördes i samband med att hiv-viruset började att spridas för över trettio år sedan.

BlackMenHIV

Statistik från 2005-2014 som gjorts av den amerikanska smittskyddsenheten, CDC, visar att HIV ökar bland homosexuella grupper i USA.

Efter att HIV-viruset började spridas bland homosexuella män i USA för över tre årtionden sedan blev det förbjudet för gruppen att lämna blod. Förbudet var livslångt för att i stort sett eliminera risken att friska personer blev smittade av det dödliga viruset.

Nu har reglerna reviderats och det är nu möjligt för homosexuella att lämna blod efter att ha avstått från samlag i ett år. Beslutet har fattats av livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA. Hur man ska kunna kontrollera att den homosexuelle verkligen avstått från samlag under lång tid framgår inte.

Tidigare i år röstade Frankrikes Nationalförsamling igenom en i stort sett identisk lagstiftning då man ansåg att ”Ingen kan uteslutas från att donera blod på grund av sin sexuella läggning”. Liknande lagstiftning är även gällande i bland annat Sverige, Storbritannien, Finland, Ungern och Tjeckien.

Källa:

Homosexuella får ge blod i USA


  • Publicerad:
    2015-12-21 20:15