SPEL. I ett nytt TV-spel, ”Heal Hitler”, spelar du hans psykolog år 1925.

En tjeckisk indiespelsutvecklare har tagit fram TV-spelet ”Heal Hitler” som nu finns tillgängligt på Steam. I spelet spelar du hans psykolog och målet ska vara att förhindra ”förintelsen”. Beskrivningen av spelet lyder:

Du är Hitlers psykolog 1925. Diagnostisera hans komplex med både jungiansk och freudiansk psykoterapi och försök att läka honom.

Lös Hitlers trauma och förhindra katastrof via terapi och psykologi. Lyckas och undvik kriget och förintelsen.

Skaparen av spelet Jon Aegis skriver också följande i en Reddit-tråd:

Hitler var en extrem manifestation av meningen ”säg mig vad du vill att jag ska vara och jag kommer att vara just det”. Han gjorde det med tyska folket. Han förkroppsligade tidens kollektiva omedvetna.

Spelet är historiskt korrekt, jag bedömde allt jag kunde om Hitlers personlighet från olika källor, inklusive Hitlers personliga psykolog Ott; Freudian analys av Langer; Wotan teori av Carl Jung; Ödipal teori av Fromm; upplevelser av Hitler-husläkaren som behandlade Hitlers mor; och många fler.

Spelet tycks genom beskrivningen vara ytterligare ett sätt att utmåla Hitler som ond, galen och kanske även pervers då man använder sig av analyser från den perverse läkaren Sigmund Freud. Men trailern visar en annan bild som fått ett antal personer på Reddit att misstänka att upphovsmannen i själva verket är ”nazistapologet” som på ett snillrikt sätt vill förmedla bilden av Hitler som mänsklig och berätta hans historia.

Trailern antyder att man i spelet, medvetet eller omedvetet, får följa en Hitler som på ett tämligen avslappnande och intelligent sätt får förklara hur han ser på judefrågan. Dessutom kommer förmodligen följande beskrivning från Aegis ligga honom till last:

Hitler var också mänsklig, precis som du. Om du distanserar dig från honom genom att avhumanisera honom och kalla honom ett monster, gör du psykologiska skador på dig själv.

Newsweek, som skrivit om det nya spelet, har kontaktat judisk makt-organisationen ADL för att få höra deras åsikt om spelet.


  • Publicerad:
    2021-07-28 23:30