Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nu ska “tiggarna” få arbeta

Av Redaktionen, 2015-04-21
redaktionen@nordfront.se

UPPSALA. Stadsmissionen i Uppsala har tillsammans med postkodlotteriet startat ett projekt som man hoppas ska lära så kallade tiggare att arbeta.

Irländska "tiggare".

”Tiggare” på Irland.

Det tvååriga testprojektet är tänkt att i slutänden ha sysselsatt så kallade tiggare. I projektet ska man bland annat ha språkutbildning och förmedla kontakter till Arbetsförmedlingen.

— Våra intentioner är att långsiktigt arbete [sic] fram metoder för att bryta och hitta sysselsättningmöjligheter till EU-migranterna, och fokus är gruppern som har tiggeri och gatumusicerande som huvudsaklig inkomstkälla, säger Kholor Saghir, som är Stadsmissionens projektledare för Uppsaladelen.

Stadsmissionen har även tidigare hjälpt tiggarna, men då med mer akuta saker som hygien och mat. Än så länge deltar bara en handfull zigenare i det nya projektet, men man hoppas på fler.

Just nu menar man att det största hindret är byråkratin, eftersom en arbetstagare måste in i systemet av skatteregister och samordningsnummer för att kunna få ett jobb. Men man menar att många arbetsgivare redan har hört av sig med arbetserbjudanden.

— Många arbetsgivare har hört av sig till oss för att vilja bidra. Bland annat flera gymnasieskolor. Det handlar i grund och botten om att man måste vara realistiskt. Vissa jobb kan deltagarna till exempel inte få på grund av mångas bristande utbildning. Men vi utvärderar alla individuellt och ser över vilka eventuella jobb som kan vara aktuella för dem. Vi har påbörjat en kompetenskartläggning av alla, menar Saghir.

Har skett tidigare

Liknande projekt har skett tidigare. Bland de större kan nämnas när Kommunisterna i Bulgarien försökte integrera zigenare genom att bygga ett bostadsområde åt dem. Några dokumentärfilmare återvände 25 år senare för att se hur det gick. Dokumentären kan du se nedan:

Källa:
Nu ska tiggarna få arbete


  • Publicerad:
    2015-04-21 19:00