Under den gångna midsommarhelgen anordnade Svenska motståndsrörelsen och Nationell Ungdom midsommarfirande med smak av en svunnen tid.

Redan under torsdagsnatten började deltagare strömma till från olika delar av landet för att inkvarteras i olika byggnader. För en del blev det inte mycket sömn då det beordrades uppställning redan klockan nio på midsommaraftons morgon. Under hela dagen anlände de resterande grupperna och vid middagstid var de flesta deltagare på plats. Midsommarstången, som hade formen av en livsruna, dekorerades med björkris och blommor i strålande färger. Efter ett rejält mål mat var det dags att resa midsommarstången. Deltagarna samlades på ängen och under glada tillrop restes Sveriges troligtvis praktfullaste midsommarstång.

Till kvällsmat serverades grillad kyckling med sallad. Trubadurer stod för kvällens underhållning. På midsommardagen beordrades återigen till uppställning redan klockan nio på morgonen. De flesta var dock i god form trots festligheterna dagen innan. Nästan hälften av alla deltagare hade avhållit sig från alkoholen för att kunna prestera sitt bästa på dagens Vikingakamp.

Klockan elva beordrades återigen uppställning. Företrädare för NU-Stockholm informerade om dagens Vikingakamp. De olika grenarna var stenkastning, yxkastning, brottning, dragkamp, pilskytte och rugby. Efter en hård kamp stod finalen mellan NU-nord och Stockholmslaget Arminius, men innan finalen tog sin början avbröts kampen för sill, potatis och nubbe. Efter en hård final stod stockholmslaget Arminius som vinnare.

Detta var andra året i rad som Arminius tar hem segern.

Efter Vikingakampens avgörande åkte några av deltagarna till en närliggande badplats för ett välbehövt bad. En del hade bevisligen en hel del energi kvar i kroppen då de beslöt sig för att simma över till andra sidan av sjön.
I par påbörjade de en simtur som kom att ta över en halvtimme att slutföra.

Uppiggade och nybadade återvände deltagarna i minibussar och personbilar till festplatsen för att påbörja kvällens grisfest.
Mjödtunnor bars fram till midsommarstången samtidigt som lukten av honungsmarinerad helgrillad gris spred sig över ängarna.

Vid halvtiotiden på kvällen var grisen färdiggrillad och serverades tillsammans med en utsökt rotfruktsgryta med bl.a. rättika och morot. I takt med att nya bekantskapsband knöts mellan anslutna och medlemmar från hela landet ökade stämningen successivt under hela kvällen. Mjödtunna efter mjödtunna bars fram till midsommarstången dit deltagarna sökte sig för att åter fylla sina muggar. Mjödet som bryggts på honung, äpple, russin och humle föll de flesta i smaken och bidrog sannolikt till att höja stämningen ytterligare.

När musikerna inledde kvällens spelning överröstades de nästan av sin publik. Under bar himmel spelades patriotisk musik från olika tider.
Efter ett antal kända låtar flyttades spelningen in i en lada och i skenet av facklor sjöng patrioter långt in på småtimmarna.

När gryningen var i antågande lämnade de sista patrioterna ladan i vilken spelningen ägt rum för att antingen dra sig tillbaka eller sätta sig uppe vid festplatsen där en ideologisk diskussion pågått en längre stund.

Vid halvfemtiden på morgonen lade sig slutligen tystnaden över festplatsen.

Vid uppställningen klockan tio kunde en viss trötthet skönjas i deltagarnas ansikten, de flesta var dock förvånansvärt pigga med tanke på de tidigare festligheterna.

Efter frukost bröt deltagarna upp och påbörjade sina långa resor hemåt.

Ännu ett lyckat midsommarfirande var ett faktum.


  • Publicerad:
    2002-06-25 10:13