SKENRÄTTEGÅNG Den Harvardutbildade åklagaren fick fällande domar för 22 tyskar i ledande positioner. Efter kriget donerade han aktivt till en judisk hatgrupp och dog vid 103 års ålder.

Den 8 april dog Benjamin Ferencz, den sista som var vid liv av åklagarna från ”rättegångarna” i Nürnberg. 1947 stod olika ledare från det nationalsocialistiska Tyskland inför rätta framför den allierade tribunalen för de påstådda brott mot mänskligheten, krigsbrott och folkmord de påstås ha begått.

Juden Ferencz var en Harvardutbildad advokat som hade uppnått 27 års ålder vid tiden för skenrättegångarna mot nationalsocialisterna. Han fungerade som chefsåklagare för USA:s räkning mot 22 män som ledde ”Einsatzgruppen”, eller enheter som verkade bakom linjerna för att skydda den framryckande tyska armén mot partisaners sabotageverksamhet. Enligt The Guardian hjälpte han till att få samtliga tyskar dömda för deras påstådda brott. Av de som dömdes fick 13 stycken av dem dödsstraff.

Aktivistisk jude

Även efter Nürnberg propagerade Ferencz i flera decennier ivrigt för ”att skapa en internationell brottsdomstol”, något som blev realiserat i och med den internationella domstolen i den nederländska staden Haag. Han var också en ”betydande bidragsgivare” till den judiska hatinstitutionen US Holocaust Museum.

Ferencz föddes i Transylvanien i Rumänien 1920 och när han bara var 10 månader gammal emigrerade hans familj till USA. Efter att ha utexaminerats från Harvard tog han värvning i den amerikanska armén för att efter fullgjord tjänst i Europa få en ny position i den då av armén nygrundade ”war crimes section” [avdelningen för krigsbrott reds. övers].

Han påstår även att han beslagtog dokument vid ”nazistiska dödsläger” såsom Buchenwald efter att de befriats av de allierade styrkorna. I sitt öppningsanförande vid Nürnbergrättegångarna påstod han att ”folkmord – utrotandet av hela kategorier av människor – var en av de främsta metoderna i den nazistiska läran”.

Åklagaren ska ha dött vid ett ålderdomshem i Boynton Beach, Florida vid 103 års ålder.