”FÖRINTELSEN”. Ny otrolig berättelse om överlevnad mot alla odds.

När Eva Clarke dök upp för att bli fotograferad med överlevande från Förintelsen i Storbritannien för en kommande fotobok, kände fotografen Matt Writtle sig tvungen att fråga henne hur det var möjligt att en sådan ung person överlevde förintelsen. Det svar han fick, som utan omsvep publicerades i en artikel på The Israel Times utan att ifrågasättas, var minst sagt otroligt.

En överlevandes historia som har stannat kvar med Writtle är Eva Clarkes. ”Jag kommer ihåg att hon gick in och jag påpekade att hon såg inte gammal nog ut för att vara en överlevare”, säger han. ”Hon tittade på mig och sa:” Det är roligt att du säger det. Jag berättar min historia om ett ögonblick.’

”Jag satt och lyssnade på hennes berättelse. Hennes mor vägde bara 38 kilo och befann sig på baksidan av en vagn som skulle in i gaskammaren när de allierade började bomba. Hon fick sedan börja arbeta och var tvungen att föda på baksidan av denna vagn, i tystnad, på egen hand, medan andra fångar försökte täcka över henne. Om hon hade blivit påkommen hade vakterna skjutit henne och barnet.

”Det finns så många fruktansvärda historier, men den för mig stod verkligen ut”, säger Writtle.


  • Publicerad:
    2020-12-20 14:30