DJUR & NATUR I slutet av mars upptäcktes att ett 60-tal fridlysta fiskar hade dödats i Lysekil. Nu har det framkommit ny bevisning i fallet.

Nordfront har tidigare rapporterat om fallet där ett stort antal fridlysta fiskar, varav de flesta var pigghajar, hade hittats dödade i Lysekils hamn.

Redan från start väcktes misstankar om att fisketrålare illegalt kan ha fångat fisken, för att sedan dumpa dem med livshotande skador i hamnen.

Efter att några av de dödade fiskarna har skickats på undersökning vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, har det nu framkommit ny bevisning i fallet.

— Ja, det var där man hittade vad man tror är färgrester. Det är i alla fall inte biologiskt material. Vi har gjort vissa spårsäkringar på de fiskebåtar som kan vara aktuella för att kunna jämföra, säger åklagaren James von Reis till Sveriges Radio.

Utöver färgresterna finns det ytterligare bevisning som ”pekar åt ett visst håll”, säger åklagaren enligt SVT. Ännu har ingen delgivits misstanke om brott, men det kan röra sig om fiskebrott och eventuellt djurplågeri.

Nu inväntar man svar på analyser, där man förutom färgresterna har undersökt vilka fiskebåtar som har befunnit sig i området vid det förmodade brottstillfället, samt vilka redskap de har haft ombord på skeppen. Detta har man kunnat undersöka med satellit- och radarsystem.

Vidare tyder bevisningen på att fiskarna har dumpats vid ett eller flera tillfällen, men inte under en längre tid. Enligt von Reis kan man i bästa fall ha delgivit någon misstanke om en eller två veckor.

I helgen har det även gjorts ytterligare dykningar i Lysekils hamn för att säkra bevisning.

Här kan du se filmen från när fiskarna upptäcktes: