FÖRINTELSEBLUFFEN. Otto Franks roman om Anne Frank skriven i självbiografisk stil fortsätter att vara en viktig produkt i förintelseindustrin. Nu har den holländska författaren Gerard Kremer skrivit en bok som hävdar att en judinna i Holland, Ans van Dijk, anmälde verklighetens Anne till SS.

Enligt författaren till boken The Backyard of the Secret Annex var det judinnan Ans van Dijk som angav Anne Frank och hennes familj till myndigheterna. De tyska myndigheternas syfte var att familjen Frank skulle sättas i arbete istället för att utgöra ett hot mot Hollands och Tysklands säkerhet. van Dijk hade själv blivit gripen av tysk underrättelsetjänst efter att ha hållit sig gömd. Totalt påstås hon ha angivit 145 judar, inklusive sin bror och hans familj. För detta avrättades hon efter kriget av den segrande judiska makten.

Forskare har tidigare försökt knyta van Dijk till Anne Franks transport till arbetslägret i Bergen-Belsen, men inte lyckats. Bokens författare, Gerard Kremer, hävdar att han vet sanningen eftersom hans far var bekant med van Dijk i Amsterdam. Kremers far var medlem i Hollands underjordiska antityska rörelse. Fadern som dog 1978 uppges ha arbetat i en kontorsbyggnad i Amsterdam, där två av våningarna användes av de tyska myndigheterna och av NSB, den nederländska nationalsocialistiska rörelsen.

Kremers far berättade första gången om arresteringen av van Dijk under påsken 1943. Efter det att hon arresterats gjorde hon ofta återkommande besök till den av nationalsocialisterna kontrollerade byggnaden. Hon kom alltid förklädd och använde särskilt tilldelade telefoner för att ringa samtal. I augusti 1944 råkade pappan höra officerare prata om var Anne och hennes familj gömde sig och att van Dijk deltog i samtalen om detta. Familjen Frank arresterades 4 augusti medan van Dijk lämnade Amsterdam och reste till Haag.

Vid den särskilda tribunal som åtalade van Dijk på 23 punkter av förräderi erkände hon alla åtalspunkter men bad om nåd eftersom hon endast hade handlat i självbevarelsedrift. Natten innan hon avrättades tog hon personligt avstånd från sin judiska kultur och lät sig döpas av en katolsk präst.

En talesman för Anne Frankmuséet säger att de kontaktade Kremer angående hans bok, men att han inte har kunnat lämna några bevis för van Dijks handlingar.

— Vi betraktar Gerard Kremers bok som en hyllning till hans föräldrar, baserat på vad han minns och har hört, säger talesmannen. För ett par år sedan undersökte museet förfarandet kring familjen Franks arrestering och de fyra andra personer som gömde sig i det hemliga annexet, men fann inga bevis för denna eller andra historier som handlar om påstådda förräderier.

Anne Franks dagbok är en förfalskning

I samband med en rättsprocess 1980 undersökte den tyska statens kriminaltekniska laboratorium Bundes Kriminal Amt (BKA) originalet av Anne Franks ”dagboks”-manuskript. Myndighetens analys fastställde att ”betydande” delar av arbetet var skrivna med en typ av kulspetspenna som inte fanns tillgänglig att köpa före 1951. BKA fastslog även att ingen av ”dagbokens” handstil överensstämde med kända prov av Anne Franks handstil. Hon dog av sjukdomen tyfus i slutet av andra världskriget, i mars 1945, då Europa låg sönderbombat och över 60 miljoner människor dött.

I samband med att Anne Franks Stiftelses rättigheter till boken gick ut 2016, tvingades stiftelsen slutligen att erkänna att det var pappan Otto Frank som hade skrivit boken, för att på så sätt kunna behålla rättigheterna till historien. Därmed kan stiftelsen fortsätta att tjäna pengar på en makalös kassako som genererat lika mycket pengar som den har bidragit till att sprida lögnerna om förintelsebluffen.

LÄS MER: Tio vanliga förintelsemyter

På grund av den förändrade upphovsrättssituationen heter boken på engelska inte längre Anne Franks dagbok, utan En ung flickas dagbok och anges numera vara den slutgiltiga versionen. Författarna uppges numera vara Anne Frank, Otto Frank och Mirjam Pressler.

Norstedts anger på den senaste översatta ”oavkortade originalutgåvan” fortfarande Anne Frank som romanens självbiografiska författare, och boken heter fortfarande Anne Franks dagbok. I reklamen för den förra utgåvan kallade Norstedts romanen för ett av förintelsens viktigaste dokument.

Källor:
New book alleges Anne Frank betrayed to Nazis by Jewish collaborator
”Förintelsen” är en bluff!


  • Publicerad:
    2018-06-02 17:25