I dagarna börjar rapporterna strömma in om att Radiotjänst nu utkräver tv-licensavgift från hushåll som innehar en dator. Men det ska finnas sätt att undgå den nya datorskatten för de som inte äger en dator.

Datorskatt -- Radiotjänst vill årligen klämma 1800 kr ur fickan på datorägare.

Radiotjänst vill årligen klämma 1800 kr ur fickan på datorägare.

Det är på grund av en lagändring, gjord 2007 och att SVT därmed valt att sända sina kanaler på Internet, som gjort att hushåll med datorer numera ska beskattas för ”avgiftsbelagd utrustning”. Även människor som aldrig ser på SVT:s regimpropaganda ska tvingas att betala för den.

”Jag blev precis uppringd av en kvinna från Radiotjänst som, efter att hon tagit reda på att jag hade internet och en dator hemma, välkomnade mig som kund. Vi pratar alltså 150 kr/mån i tilläggsavgift för att jag har internet hemma!”, uppger personen i ett mejl till datortidningen Computer Sweden.

”Lagstiftningen tar inte hänsyn till vad man tittar på, utan innehavet av utrustningen. Vad man tittar på är fullständigt irrelevant, så har det alltid varit”, säger Radiotjänsts VD Carl-Gustav Johansson.

Allvarligt ifall Internetleverantörer angivit sina kunder

Nordfront.se har varit i kontakt med Robin Palmblad, som ingår i Motståndsrörelsens IT-grupp:

”Ifall Internetleverantörer läckt uppgifter om sina kunder till Radiotjänst så är det väldigt allvarligt. Och ifall Radiotjänst på något vis tillåtits att genomföra en nätverksanalys av folks Internetabonnemang, och därmed kunnat utesluta att kunden inte enbart har en t.ex. nätverkskamera ansluten till sin router, så är det extremt allvarligt även om det är högst osannolikt. De måste alltså bluffa då de säger att ’de vet att man har en dator’, och ifall de kommer med ett sådant påstående så kan man avfärda det och hävda motsatsen”, säger Palmblad.

Att vägra betala för regimens propaganda

Det ska även finnas sätt att sätta ner foten när Radiotjänst ringer:

”Radiotjänst ringer oftast med hemligt nummer, vilket man bör tänka på då man svarar på sådana samtal. Och det är alltså utrustningen och inte Internetabonnemanget som Radiotjänst nu försöker beskatta. Tänk på att avgiften även gäller Smartphones, trots att Radiotjänst inte aktivt frågar dig ifall du innehaver en Smartphone. Vill de jävlas med dig kan de alltså avkräva dig avgiften enbart på grund av att du erkänt att du har en Smartphone. Man bör inte uttala sig gällande huruvida man har ett Internetabonnemang. Förneka att du har en dator, var sparsam med vad du säger och avsluta samtalet snarast. Säg att du är upptagen med annat och lägg på luren.”

För sådana som vill sluta stödja regimens propaganda finns det även vägar för detta:

”Ifall man tycker det är blivit för dyrt att betala avgifterna som utrustningen innebär så kan man alltid slänga den. Då ringer man in till Radiotjänst och anmäler att man inte längre har utrustningen i sin ägo så att man befrias avgiften.”

Stormig debatt på Internet gällande datorskatten

På den politiskt korrekta sajten Aftonbladet har över 300 kommentarer skrivits, varav merparten är negativa.

”Jag var tvungen att titta i min almanacka, nej det var inte första april idag. Vill svt ha betalt för sitt material så får de se till att man behöver bli medlem och måste logga in för att se deras skit. Vi som inte behöver deras utbud ska inte betala”, skriver en person på Aftonbladet.se.

Ett flertal regimkritiska nyhetssidor har även rapporterat om den nya datorskatten. En kommentator på en av dessa sajter säger sig ha ringt sin Internetleverantör:

”Jag ringde precis Bahnhof och fråga om dem lämnar ut information till Radiotjänst, de svarade att det krävs väldigt mycket för att dem ska lämna ut information, typ förfrågan från domstol eller polis.”


  • Publicerad:
    2013-02-27 16:47