TYSKLAND. Den nya filmen om Adolf Hitler som heter ”Han är tillbaka” utspelar sig i Berlin och handlar om hur Hitler vaknar upp efter att ha legat i koma i 70 år. Filmen har fått oväntade reaktioner.

En ny film som hade premiär i Tyskland under torsdagen har fått väldigt oväntade reaktioner från tyskarna. Filmen utspelar sig i Tysklands huvudstad Berlin där Adolf Hitler en dag vaknar upp ur en 70 år lång koma i det område där hans bunker en gång låg. Hitler, som vaknar upp i Angela Merkels Tyskland, blir snabbt en kändis och gör en ny karriär som politiker.

I filmen stöter han på helt vanliga tyskar på gatorna som både föraktar och älskar honom. Själva tanken bakom filmen var att dokumentera hur tyskarna hade reagerat på att träffa Hitler på gatan. De flesta scenerna är riktiga, oplanerade möten med vanliga tyskar.

Filmens regissör David Wnendt säger att idén var att se om Hitlers idéer skulle ha någon chans i dagens Tyskland.

— Vår idé var att ta reda på hur folk skulle reagera på Hitler i dag och hans idéer, och om han skulle ha någon chans i dag, säger Wnendt.

Idéerna som framförs i filmen stämmer dock inte överens med Hitlers verkliga idéer och politiska gärningar utan består av den nidbild som de allierade har skapat av honom. Men ändå får Hitler väldigt många positiva reaktioner av de vanliga tyskar som han stöter på. På frågan om Hitler och hans idéer idag hade haft något stöd hos det tyska folket svarar Wnendt att så är fallet.

— Dessvärre, ja, säger Wnendt som inte uppskattar vissa av tyskarnas nationalkänsla.

Wnendt säger också att många av tyskarna man har stött på är beredda att försonas med Hitler och att många även ser han som en slags fadersgestalt, trots bilden av ett Tyskland som öppnar sina hjärtan för främlingar.

— Vi förnekar inte att den sidan finns. Men vi kan inte heller förbise det faktum att vi träffat många tyskar som är redo att försonas med honom och ser honom som något av en fadersgestalt, säger Wnendt.

Källa:
Här är ”Hitler” tillbaka på Tysklands gator, och så reagerar folk


  • Publicerad:
    2015-10-08 21:05