FORSKNING. Energidrycken slog igenom kraftigt för några år sedan och är nu en vanlig törstsläckare bland alla åldrar. Nu visar nya internationella studier att för mycket energidryck kan öka risken för missbruk och vid överdriven förtäring även leda till död.

En internationell studie gjord av forskare från USA, Spanien och Italien visar att för mycket energidryck kan leda till hjärtdöd. Forskare avråder nu konsumenter från att inta drycken i samband med träning och varnar också för att blanda drycken med droger eller sprit vilket i för stora mängder kan leda till hjärtdöd.

Enligt forskarna så är 25 ml om dagen tillräckligt för en frisk tonåring.

Ytterligare en studie gjord av forskaren Jennifer Emmond från Dartmouth College i New Hampshire, visar att ungdomar som blandar sprit med energidryck löper större risk att falla in i missbruk.

Efter att ha jämfört varningsmarkörer mellan ungdomar som dricker energidrycks-drinkar och de som dricker alkohol som inte blandats med exempelvis Red Bull eller Burn har Emmond kommit fram till att tonåringar mellan femton och sjutton år som blandar drinkar med sprit och energidryck löper större risk att hamna i missbruk.

— Ungdomar som blandar alkohol och energidryck kan utveckla ett aggressivt drickande, säger Emond.

Ungdomar som deltog i studien uppgav att de som drack drinkar blandade med energidryck kände sig mindre påverkade av alkohol än de som blandade med annat. Alkoholen påverkar dock kroppen lika mycket oavsett vad man blandar det med.

Källor:
Nya larmet: Att dricka vanlig energidryck kan vara dödligt
Forskare varnar: Därför är det farligt att blanda energidryck och sprit


  • Publicerad:
    2015-05-24 17:15