USA. Federal Reserve är på väg att få en ny ordförande vid namn Janet Yellen. Precis som sin föregångare är även hon av judisk börd.

Janet Yellen.

Janet Yellen.

President Barack Obama har nu valt att ge judinnan Janet Yellen jobbet som ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve. Detta efter att hennes motkandidat till jobbet, Larry Summers, också han jude, valt att dra tillbaka sin kandidatur. Innan hon tillträder ska hon bli godkänd av senaten vilket hon också tros bli. ”Hon är ett utmärkt val och jag tror att hon bekräftas med bred marginal”, säger den demokratiske senatorn Charles Schumer.

Den 67-åriga Yellen har varit vice centralbankchef sedan 2010 och innan dess har hon bland annat jobbat åt den tidigare presidenten Bill Clinton. Där var hon chef för Council of Economic Advisers (CEA) vilka bland annat har som uppgift att agera rådgivare åt presidenten i ekonomiska frågor.

Fakta: Federal Reserve

Den amerikanska centralbanken har en lång historia av judiska ordföranden och styrelsemedlemmar. I den nuvarande styrelsen är 4 av de 7 medlemmarna av judisk härkomst och historiskt sett har många av bankens ordföranden varit judar. Sedan Federal Reserve bildades har 11 av dess 14 ordföranden varit av judiskt ursprung.

Källa:
Obama ger Fed-jobbet till Yellen


  • Publicerad:
    2013-10-09 22:15