UKRAINA. Nya uppgifter från The Guardian gör gällande att den påstått ”nazistiska” Azov-bataljonen nu finansieras av en ny judisk oligark – Serhiy Taruta.

Serhiy Taruta finansierar Azov-bataljonen.

Serhiy Taruta finansierar Azov-bataljonen.

Den omtalade Azov-bataljonen, som används av Kiev-regimen för att bekämpa proryska separatister i sydöstra Ukraina, får ”finansiering och stöd” av den judiske miljardären Serhiy Taruta. Detta enligt den brittiska tidningen The Guardian, som skriver:

Trots önskan hos många i Azov att bringa våld mot Kiev efter att kriget i öster är över, får bataljonen finansiering och stöd av guvernören för Donetsk-regionen, oligarken Serhiy Taruta.

Taruta, som av Kiev-regimen utsågs till guvernör över Donetsk i mars, behöver dock inte bekymra sig för några attacker mot Kiev-regimen efter kriget i öster, menar en av Tarutas närmaste medhjälpare Alex Kovzhun, som också är jude. Kovshun har utvecklad näsa för att känna igen riktiga ”nazister” och menar att Azov inte är det:

Åsikterna hos några av dem är deras egen affär så länge de inte bryter mot lagen. Och deras symbol är inte nazistisk. Tro mig – några av mina familjemedlemmar dog i koncentrationsläger, så jag har en väl utvecklad näsa för nazistskit.

En annan av Tarutas medhjälpare, Vasyl Arbuzov, tror heller inte att hans chef gör fel i att finansiera Azov-bataljonen:

Jag är inte säker på att deras nationalistiska ideologi tas på allvar av grabbarna i bataljonen, men det är det som binder dem samman för tillfället. Det är den vävnad som håller dem samman när de kämpar för Ukraina. De är inte här för att försvara den vita rasen. De är här för att försvara den ukrainska staten mot förtryckare, som idag utgörs av den ryska federationen.

Hur mycket pengar Azov-bataljonen får av Taruta framgår inte, men den judiske affärsmannen är enligt Forbes magazine bland de rikaste människorna i världen med en förmögenhet på över 2,7 miljarder dollar.

Azov-bataljonen har tidigare bland annat finansierats av den judiske miljardären Igor Kolomoisky, ordförande för United Jewish Community of Ukraine och även för European Council of Jewish Communities. Dessutom har USA finansierat bland andra Nationalgardet, som Azov-bataljonen tillhör, med 60 miljoner dollar.

Källor:
Azov fighters are Ukraine’s greatest weapon and may be its greatest threat
Driven by far-right ideology, Azov Battalion mans Ukraine’s front line


  • Publicerad:
    2014-09-13 20:20